ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

Состојки

За бисквит основата: 

За фил: 

  • 350 мл млеко со ниска масленост  
  • 6 жолчки 
  • 150 гр мед 
  • ½ лажичка сол 
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За декорација:

  • 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова вода пред употреба), 
  • сок од лимон, 
  • 80 гр џем од кајсија

8

50

Подготовка

Рерната се загрева на 180 °С. Со виљушка се мешаат изблендираните колачња, путерот, шеќерот и циметот. Откако ќе се добие хомогена смеса, подлогата се моделира во кружен плех за торта. Се пече 10-15 минути. Млекото се става во сад на оган да се загрее. Во друг сад се матат жолчките со медот, солта и екстрактот од ванила и постепено се додава загреаното млеко, непрестано матејќи. Садот се става на оган на средна температура и се меша додека да се добие хомогена смеса. Смесата се остава да се излади во фиржидер 2 часа, па се нанесува врз бисквит основата.За декорација: Секое парче тенко исечкано јаболко се витка во спирала и вертикално се поставува врз кремот. Џемот од кајсија се загрева со малку сок од лимон и со него се попрскува тартот.
МРЗЛИВА ПИТА СО УРДА И СПАНАЌ

МРЗЛИВА ПИТА СО УРДА И СПАНАЌ

300 г Брашно за колачи 300 г Пченкарно брашно 50 мл масло за јадење 350 мл минерална вода листови спанаќ околу 500 гр (или блитва) 4 јајца 200 г урда 50 мл масло сол по вкус 4 лажици кисело млеко 1 јајце

8-1060
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

За тесто 1 пакување Двопек со сусам и просо 4 јајца 1 прашок за печиво 1 шолја шеќер 1 шолја масло за јадење 1 шолја ореви 1 шолја павлака За фил (шербет) 800 g шеќер 2 шолји вода 1 ќесичка ванилин шеќер За глазура: 1 шлаг крем или слатка павлака

440
БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

5-6 парчиња Двопек со сусам 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

325
МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

210
ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

500 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл млеко 2 лажици шеќер ½ квасец ½ печиво 1 јајце 150 мл јогурт 2 лажици масло за јадење сол по вкус За фил: доматен сос 10-тина парчиња брокула црвена пиперка 10-тина маслинки 300 г кашкавал 250 г шампињони

2270
ШПАНСКА ПИТА

ШПАНСКА ПИТА

275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол

6-850
Американски палачинки

Американски палачинки

160 г Брашно за колачи 1 лажичка шеќер 1 јајце 30 г путер 225 мл млеко

6-845
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090