КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

Состојки

  • 125 г Пченкарно брашно
  • малку нишесте
  • 100 мл масло
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 125 г брашно
  • 125 мл јогурт
  • 3 јајца
  • малку сол
  • 125 г шеќер
  • кора од лимон

6-8

60

Подготовка

Во еден сад ставете ги јајцата, шеќерот, малку сол и матете додека не добиете фина смеса. Изрендајте ја кората од лимонот и додајте ја на пченкарното брашно, јогуртот и маслото. Измешајте ги и додајте го белото брашно, во кое сте ги измешале скробот и ванилиниот шеќер.Измешајте ги двете смеси. Намастете и набрашнете еден калап за куглоф, па во него ставете ја смесата. Печете ја 45 минути на 180ºC. Оставете го куглофот дa се олади, по желба додатете сезонско овошје,посипете го со шеќер во прав и сервирајте го.
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
Сендвич со пилешко филе и сенф

Сендвич со пилешко филе и сенф

8 парчиња  Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

425
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

СОСТОЈКИ 1 Грахам леб 100 гр мајонез 200 гр крем-сирење 1 лажичка ситно исечкан копар сол и мелен црн пипер по вкус 4-5 капки сок од свеж лимон 150 гр пршута

8-1020
ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

120 г Екстра бело брашно тип 400 180 г путер 100 г шеќер во прав кора од 1 лимон 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 100 г ситно мелени бадеми прстофат сол За декорација: џем од јагоди шеќер во прав

25150
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ

6-8155