ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

Состојки

  • 300 г Екстра бело брашно тип 400
  • 150 мл вода
  • 120 г растопен путер
  • 1 лажица сол

За смеса со путер:

  • 180 г Екстра бело брашно тип 400
  • 400 г путер

За филот:

  • 200 г парчиња кашкавал
  • 200 г парчиња шунка
  • 50 г сечкани ф’стаци
  • 100 г доматен сос
  • 1 јајце за премачкување

8-10

300

Подготовка

Брашното, водата и растопениот путер се мешаат за да се добие меко тесто кое се остава во ладилник 2-3 часа. Се мешаат брашното и путерот за да се добие тесто, кое се става помеѓу две хартии за печење за да се оформи квадрат. Се остава во ладилник 20 минути за да се стегне путерот. Првото тесто долгнавесто се расукува, а потоа и мрсното тесто во иста форма и должина. На работната прво се става мрсното тесто, па врз него првото тесто. Се преклопува 3 пати и се остава да одмори 1 час во ладилник. Од вака добиеното тесто се расукува долгнавеста кора која се преклопува на половина, па уште еднаш на половина. Се остава во ладилник 1 час. Постапката се повторува уште еднаш. Од добиеното лиснато тесто се формира долгнавеста кора со дебелина од 0,5 см. Кората се премачкува со доматниот сос и се редат парчињата шунка и кашкавал и се наросува со сечканите ф'стаци. Кората се витка во ролат од едната страна до половина, па од другата страна до средината. Со нож се сечат парчиња кои се редат во плех и се печат на 200°С, 15-20 минути.
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

1 пакување Пченичен двопек 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена

825
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 100 г кокос 3 лажички какао 5 лажици мед 5 лажици растопен путер или маргарин прстофат сол 1 лажичка кафеав шеќер сок од свеж портокал околу 10-30 мл шеќер во прав за декорација

3030
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105
БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 100 мл млеко 50 мл масло за јадење 1 белка сол по вкус 1 лажичка шеќер 1 пакетче сув квасец За фил со мелено месо: 250 г мелено месо 1 главица кромид, ситно исечкана сол и мелен црн пипер по вкус 1 лажица шарена сол масло […]

4-6120
РОЗИ СО МАСЛИНКА

РОЗИ СО МАСЛИНКА

600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

5-8120
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345
Just2Good десерт со банана и малини

Just2Good десерт со банана и малини

420
КАНАПЕИ СО ЛОСОС

КАНАПЕИ СО ЛОСОС

СОСТОЈКИ 1 пакување Бел леб 200 г чаден лосос, или филети лосос испечени и ситно исечкани 5 кисели краставички 3 лажици кисела павлака 2 лажичиња мајонез малку сол малку бибер 1-2 лажици маслиново масло

5-720