ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

Состојки

  • 300 г Екстра бело брашно тип 400
  • 150 мл вода
  • 120 г растопен путер
  • 1 лажица сол

За смеса со путер:

  • 180 г Екстра бело брашно тип 400
  • 400 г путер

За филот:

  • 200 г парчиња кашкавал
  • 200 г парчиња шунка
  • 50 г сечкани ф’стаци
  • 100 г доматен сос
  • 1 јајце за премачкување

8-10

300

Подготовка

Брашното, водата и растопениот путер се мешаат за да се добие меко тесто кое се остава во ладилник 2-3 часа. Се мешаат брашното и путерот за да се добие тесто, кое се става помеѓу две хартии за печење за да се оформи квадрат. Се остава во ладилник 20 минути за да се стегне путерот. Првото тесто долгнавесто се расукува, а потоа и мрсното тесто во иста форма и должина. На работната прво се става мрсното тесто, па врз него првото тесто. Се преклопува 3 пати и се остава да одмори 1 час во ладилник. Од вака добиеното тесто се расукува долгнавеста кора која се преклопува на половина, па уште еднаш на половина. Се остава во ладилник 1 час. Постапката се повторува уште еднаш. Од добиеното лиснато тесто се формира долгнавеста кора со дебелина од 0,5 см. Кората се премачкува со доматниот сос и се редат парчињата шунка и кашкавал и се наросува со сечканите ф'стаци. Кората се витка во ролат од едната страна до половина, па од другата страна до средината. Со нож се сечат парчиња кои се редат во плех и се печат на 200°С, 15-20 минути.
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување ‘Ржан леб 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 1 лажичка сув или свеж рузмарин 1 1/2 лажичка буковец 1/2 коцка свеж квасец 350 мл млака вода 100 г зелени маслинки 100 г каламата маслинки

4240
РОЛАТ СО ОРЕВИ

РОЛАТ СО ОРЕВИ

За тестото: 600 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 квасец 3 лажици шеќер прстофат сол 4 жолчки 200 г путер екстракт од ванила жолчка за премачкување За филот: 300 г мелени ореви 4 белки екстракт од ванила 5 лажици шеќер

8-10140
ПЕРЕЦИ

ПЕРЕЦИ

За тестото 1кг Екстра бело брашно тип 400 1 маргарин за готвење 250мл масло за јадење 150мл јогурт 1 лажичка сол 3 жолчки од јајца 1 ќесичка прашок за печиво За премачкување 3 белки сусам сол

30
ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

400 г Екстра бело брашно тип 400 2 пакетчиња сув квасец 2 лажици шеќер 2 лажички сол 180 мл млака вода 2 јајца 2 лажици маслиново масло За плескавици: 1 ситно исечкана главица кромид 1 чешне лук, ситно исечкано 2 лажици паста од домати 1 лажица сенф 1 јајце 1 лажица оригано 1 лажица мајчина […]

5-7140
РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 250 г пире од костени 350 г путер 150 г чоколадо за готвење 100 г кокос 300 г шеќер во прав 50 мл вода

6-8120