СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

Состојки

  • ‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување)
  • 200 g мајонез
  • 2 павлаки
  • 5 јајца
  • 200 g  шунка
  • 100 g кечап
  • 300 g сирење или кашкавал
  • 8 кисели краставички

5-6

40

Подготовка

Мајонезот се меша со двете павлаки. Смесата се дели во 3 чинии. Во првата се додава половина од кашкавалот (или сирењето) и 3 рендани кисели краставички. Во втората чинија се додаваат шунката и кечапот, а во третата чинија се ставаат јајцата (варени и рендани) и останатите 5 кисели краставички. Во тавче со правоаголен облик и длабочина околу 5 см, се реди двопек, а врз него се ставаат состојките од првата чинија. Врз првиот ред се реди уште еден ред двопек врз кој се ставаат состојките од втората чинија. Потоа се реди третиот ред двопек и се повторува постапката со состојките. На крајот се ренда другата половина од кашкавалот и добро се затвора со алуминиумска фолија. Тортата пред сервирање треба да отстои во фрижидер најмалку 24 часа.
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

325
ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

250 г Палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

430
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

230 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 350 г суво грозје кора од 3 портокали 300 мл свежо исцеден сок од портокал 1 јајце 150 г мешано суво овошје по желба (урми, смокви, суви сливи, кајсии итн.)

1580
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ

6-8155