КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

Состојки

За тесто

  • 1 пакување Двопек со сусам и просо
  • 4 јајца
  • 1 прашок за печиво
  • 1 шолја шеќер
  • 1 шолја масло за јадење
  • 1 шолја ореви
  • 1 шолја павлака

За фил (шербет)

  • 800 g шеќер
  • 2 шолји вода
  • 1 ќесичка ванилин шеќер

За глазура:

  • 1 шлаг крем или
  • слатка павлака

4

40

Подготовка

Јајцата се матат пенасто. Се додаваат шеќерот, маслото за јадење, мелените ореви, павлаката, прашокот за печиво и мелениот двопек. Смесата потоа се става во тава и се пече на 200 C.Шеќерот, водата и ванилиниот шеќер се оставаат да се проварат околу 5 минути. Откако ќе се испече, колачот се прелива со вака добиениот шербет. Кога колачот ќе се олади, се премачкува со претходно изматената шлаг пена (или со слатка павлака).
МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

За пандишпан: 170 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 2 лажици какао 80 мл мед 80 мл масло за готвење 2 лажички оцет 1 пакетче ванилин шеќер 180 мл млеко За сос со вишни: 200 г вишни 100 г шеќер кора и сок од 1/2 портокал 2 лажици нишесте За чоколадна глазура: 100 г […]

640
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

250 г Брашно за колачи 1 лажица шеќер 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 5 лажици студен путер 180 мл студено млеко 120 г рендан кашкавал 3 лажици рендан пармезан За премачкување: 2 лажици растопен путер 1 чешне лук ситно исечкано 1 лажичка свежо исечкан магдонос прстофат сол

1245
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
ТОРТА СО ТИКВА

ТОРТА СО ТИКВА

За пандишпан: 310 г Брашно за колачи 1 лажица цимет 1 лажичка сол 50 г какао 1 лажичка есктракт од ванила 350 г шеќер 180 г кисела павлака 4 јајца 2 белки 240 мл масло за јадење 150 г пире од сварена тиква (или испечена) За фил: 300 г омекнат путер на собна температура 700 […]

15120
БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

БРЗА БИСКВИТ ТОРТА

СОСТОЈКИ 500 г Mеки колачиња со чоко парчиња 50 г исечкани ореви 2 лажички екстракт од ванила 3 лажици какао 100 мл мед 2 јајца 250 г путер

8120
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
КАФЕ-ТОРТА

КАФЕ-ТОРТА

За тесто: 170 г Брашно за колачи 170 г путер или маргарин на собна темепратура 170 г шеќер (може да користите и кафеав шеќер) 3 јајца 4 лажици инстант кафе разредени со 1 лажица врела вода За фил: 120 г шеќер во прав 70 г путер на собна температура 1 лажица инстант кафе разредено во […]

1245