КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

Состојки

За тесто

  • 1 пакување Двопек со сусам и просо
  • 4 јајца
  • 1 прашок за печиво
  • 1 шолја шеќер
  • 1 шолја масло за јадење
  • 1 шолја ореви
  • 1 шолја павлака

За фил (шербет)

  • 800 g шеќер
  • 2 шолји вода
  • 1 ќесичка ванилин шеќер

За глазура:

  • 1 шлаг крем или
  • слатка павлака

4

40

Подготовка

Јајцата се матат пенасто. Се додаваат шеќерот, маслото за јадење, мелените ореви, павлаката, прашокот за печиво и мелениот двопек. Смесата потоа се става во тава и се пече на 200 C.Шеќерот, водата и ванилиниот шеќер се оставаат да се проварат околу 5 минути. Откако ќе се испече, колачот се прелива со вака добиениот шербет. Кога колачот ќе се олади, се премачкува со претходно изматената шлаг пена (или со слатка павлака).
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
ТАВА СО КОЛБАСИ

ТАВА СО КОЛБАСИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Интегрален леб со сончоглед 3 парчиња колбаси, ситно исечкани на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 2 чешниња лук ½ лажичка сува жалфија или нане 500 мл пилешки булјон 200 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер

430
ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

За ролат: 100 г Екстра бело брашно тип 400 25 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 4 јајца 150 г шеќер 2 лажици млеко 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 200 г пире од тиква 120 г путер на собна температура 300 г шеќер во прав 1 лажичка цимет неколку […]

1250
Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

845
ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

1 шолја Палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер

430
ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 300 мл вода 250 г шеќер 100 г путер 50 г чоколадо За фил: 200 мл слатка павлака 2 лажици капучино од вашиот омилен вкус

8-1030
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400  250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]

4-595