ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

Состојки

За фил

  • 3 страка праз, ситно исечкан
  • 2 лажици масло за јадење
  • 1 јајце
  • 200 г урда или дробено сирење

6-8

60

Подготовка

Во тава на оган се загрева маслото и се пржи празот 5 минути. Во изладениот пржен праз се додаваат јајцето и урдата. Во длабок сад се меша брашното, водата, квасецот и солта и се замесува меко тесто. Тестото се дели на 9 еднакви дела. Секој дел се премачкува со масло за јадење и се остава да отстои околу 10 минути. На платнен чаршаф се зема една од корите и се тегне колку што може потенко. Врз истегнатата кора се нанесува филот и со помош на платениот чаршав се витка во ролат. Постапката се повторува и со останатите кори. Вака подготвената пита се реди во подмачкан плех и се попрскува со масло за јадење. Се пече на 180°С околу 25-30 минути. Откако питата ќе се испече се покрива со влажна крпа за корите да останат меки и ровки до наредниот ден.
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Пченичен двопек 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520
ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

ЖЕЛЕ РОЛАТ

ЖЕЛЕ РОЛАТ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 150 г растопен путер 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажица какао 250 мл млеко 2 ќесички шлаг-пена 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа желе-бонбони во различни бои

10300
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

120 г Екстра бело брашно тип 400 180 г путер 100 г шеќер во прав кора од 1 лимон 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 100 г ситно мелени бадеми прстофат сол За декорација: џем од јагоди шеќер во прав

25150
МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

1 пакување Kолачиња со чоколадни парчиња 2 лажици растопен путер  малку сол  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  60 гр шеќер  2 лажици свеж сок од лимон  1/2 лажичка екстракт од ванила   2 јајца  150 гр џем од боровинки  300 гр свежи боровинки За декорација: кора од лимета

1245
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300