ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 200 мл млеко
  • 1 белка
  • 50 мл масло за јадење
  • 20 г свеж квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сол
  • јајце за премачкување
  • сусам и мак за декорација
  • 100 г омекнат путер

6-8

180

Подготовка

Во длабок сад ставете ги сите состојки, освен јајцето за премачкување, путерот, сусамот и макот за декорацијата. Замесете тесто и оставете го да стаса на собна температура околу 70-тина минути. Размесете го тестото и поделете го на два дела. Расукајте две округли кори. Едната премачкајте ја со путерот и поклопете со другата кора. Пресечете ги корите на 16 еднакви дела. Секој дел виткајте во кифлички и ставајте ги во претходно премачкано тавче на механизам. Оставете да стаса околу 30 минути, а за тоа време, загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте ја погачата со јајцето, наросете сусам и мак и печете околу 30-40 минути додека не добие убава златно-кафеава боја
КРОСТАТА (CROSTATTA)

КРОСТАТА (CROSTATTA)

350 г Екстра бело брашно тип 400 250 г нерастопен путер исечкан на коцки 1 жолчка 100 г шеќер во прав 30-40 мл студена вода 1 тегла џем од кајсии

6120
ТОРТА СО ЈАГОДИ

ТОРТА СО ЈАГОДИ

3 лажици Екстра Бело брашно тип 400 8 јајца 8 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење 150 г сечкани ореви 100 г суво грозје 1 кесичка прашок за печиво За фил: 500 мл слатка павлака 150 мл крем-сирење 50 г шеќер во прав јагоди 100 г чоколадо за готвење

8-10105
КОЛАЧ СО КРУШИ

КОЛАЧ СО КРУШИ

270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши

6-850
ЧОКОЛАДНА ТОРТА

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

30 Kолачиња со чоколадни парчиња 100 гр кондензирано млеко  6 лажици путер  50 гр какао  1 лажичка бренди За декорација:  чоколадни трошки и кандирани цреши.

1240
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050