МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка лук во прав
  • 1 лажичка сув или свеж рузмарин
  • 1 1/2 лажичка буковец
  • 1/2 коцка свеж квасец
  • 350 мл млака вода
  • 100 г зелени маслинки
  • 100 г каламата маслинки

4

240

Подготовка

Замесете тесто од брашното, солта, лукот, рузмаринот, буковецот, квасецот и водата. Додадете ги исечканите маслинки и оформете топка од тестото. Оставете го во сад да се одмори околу 2 часа додека да се зголеми волуменот. Тестото ќе биде многу меко и речиси невозможно за обработка. Но со малку набрашнети раце, може да се обработува. Размесете го и повторно на кујнска крпа набрашнета со Екстра брашно, оставете го да одмори уште 30-тина минути така што ќе го покриете со краевите од крпата за да не се исуши. Во рерната која сте ја загреале на 200 степени, ставете да се загрее една округла тава на механизам со пречник од 26 см. Со помош на крпа извадете ја тавата, набрашнете ја и набрзина превртете го лебот со помош на крпата во врелата тава. Печете околу 20 минути на 200 степени, па намалете на 180 и печете уште 20-тина минути. Доколку не сакате тврда кора, повремено со прскалка со вода прскајте го горниот дел од лебот.
ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊЕ

ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊЕ

СОСТОЈКИ 4 пакувања Сендвич колачиња со какао и со ванила фил  170 г растопен путер 500 мл слатка павлака 200 г растопено бело чоколадо за готвење 150 г сирење маскарпоне 50 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила 150 мл слатка павлака за декорација шарени мрвици за декорација

15120
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040
ЖЕЛЕ РОЛАТ

ЖЕЛЕ РОЛАТ

СОСТОЈКИ 1 пакување Сендвич колачиња со какако и какао фил 150 г растопен путер 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажица какао 250 мл млеко 2 ќесички шлаг-пена 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа желе-бонбони во различни бои

10300
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Двопек со сусам 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Двопек со сусам и просо 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ЧОКОЛАДНИ БРАУНИС

ЧОКОЛАДНИ БРАУНИС

200 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 450 г чоколадо за готвење 1 лажичка инстант кафе 400 г растопен путер 7 јајца 300 г шеќер За декорација: 100 г омекнат путер зелена прехранбена боја 50 г шеќер во прав

1550