- 500 г Екстра бело брашно тип 400
- 1 лажичка сол
- 1/2 лажичка лук во прав
- 1 лажичка сув или свеж рузмарин
- 1 1/2 лажичка буковец
- 1/2 коцка свеж квасец
- 350 мл млака вода
- 100 г зелени маслинки
- 100 г каламата маслинки
МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ
Состојки

4

240

Подготовка

РАВИОЛИ
За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ
За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 2 лажици шеќер ½ квасец 1 јајце 3 лажици маслиново масло сол по вкус За фил: 1 лажица Екстра бело брашно тип 400 2 лажици путер 1 средна главица кромид 500 г свежи шампињони 200 мл вода 1 лажица сув босилек 1 лажица […]

ПОСНИ КИФЛИЧКИ
500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ
300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 400 г путер 180 г Екстра бело брашно тип 400 За фил: 150 г маскарпоне 1 јајце 100 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер 50 г свеж млад спанаќ 4 црвени пиперки […]

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ
9 парчиња Двопек со сусам и просо 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

СЛАДОК ДВОПЕК
12 парчиња Двопек со сусам и просо 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД