МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка лук во прав
  • 1 лажичка сув или свеж рузмарин
  • 1 1/2 лажичка буковец
  • 1/2 коцка свеж квасец
  • 350 мл млака вода
  • 100 г зелени маслинки
  • 100 г каламата маслинки

4

240

Подготовка

Замесете тесто од брашното, солта, лукот, рузмаринот, буковецот, квасецот и водата. Додадете ги исечканите маслинки и оформете топка од тестото. Оставете го во сад да се одмори околу 2 часа додека да се зголеми волуменот. Тестото ќе биде многу меко и речиси невозможно за обработка. Но со малку набрашнети раце, може да се обработува. Размесете го и повторно на кујнска крпа набрашнета со Екстра брашно, оставете го да одмори уште 30-тина минути така што ќе го покриете со краевите од крпата за да не се исуши. Во рерната која сте ја загреале на 200 степени, ставете да се загрее една округла тава на механизам со пречник од 26 см. Со помош на крпа извадете ја тавата, набрашнете ја и набрзина превртете го лебот со помош на крпата во врелата тава. Печете околу 20 минути на 200 степени, па намалете на 180 и печете уште 20-тина минути. Доколку не сакате тврда кора, повремено со прскалка со вода прскајте го горниот дел од лебот.
Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

1225
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
БАКЛАВА

БАКЛАВА

СОСТОЈКИ 3 пакувања Сендвич колачиња со ванила фил 250 г сечкани ореви 200 г сечкани бадеми 250 г растопен путер 500 г кори за баклава За шербет: 500 г шеќер 400 мл вода резанки од 1 лимон 2 пакетчиња ванилин шеќер

3090
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Брашно за колачи прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 мл млеко 40 г путер на собна […]

640
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Брашно за колачи 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230