МЕДИТЕРАНСКИ ДОМАШЕН ЛЕБ

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка лук во прав
  • 1 лажичка сув или свеж рузмарин
  • 1 1/2 лажичка буковец
  • 1/2 коцка свеж квасец
  • 350 мл млака вода
  • 100 г зелени маслинки
  • 100 г каламата маслинки

4

240

Подготовка

Замесете тесто од брашното, солта, лукот, рузмаринот, буковецот, квасецот и водата. Додадете ги исечканите маслинки и оформете топка од тестото. Оставете го во сад да се одмори околу 2 часа додека да се зголеми волуменот. Тестото ќе биде многу меко и речиси невозможно за обработка. Но со малку набрашнети раце, може да се обработува. Размесете го и повторно на кујнска крпа набрашнета со Екстра брашно, оставете го да одмори уште 30-тина минути така што ќе го покриете со краевите од крпата за да не се исуши. Во рерната која сте ја загреале на 200 степени, ставете да се загрее една округла тава на механизам со пречник од 26 см. Со помош на крпа извадете ја тавата, набрашнете ја и набрзина превртете го лебот со помош на крпата во врелата тава. Печете околу 20 минути на 200 степени, па намалете на 180 и печете уште 20-тина минути. Доколку не сакате тврда кора, повремено со прскалка со вода прскајте го горниот дел од лебот.
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
БРЗА ЗАКУСКА

БРЗА ЗАКУСКА

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 2 лажици кисела павлака 2 лажици сенф 150 г тенки парчиња сланина 1 јајце, лесно изматено со виљушка cусам

6-890
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано

460
ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 400 г путер 180 г Екстра бело брашно тип 400 За фил: 150 г маскарпоне 1 јајце 100 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер 50 г свеж млад спанаќ 4 црвени пиперки […]

8-10240
МЕДЕНИ СРЦА

МЕДЕНИ СРЦА

За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.

210
Колач од ванила и портокал

Колач од ванила и портокал

За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г  кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.

8-1060