РОЛАТ СО СПАНАЌ

Состојки

За тесто:

  • 3 лажици Екстра бело брашно тип 400
  • 500 г исчистен и обарен спанаќ
  • 7 јајца
  • 2 лажици рендан пармезан
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 150 г рендан кашкавал

За фил:

  • 700 г урда
  • 7-8 везени пиперки, обарени и исечкани на коцки
  • сол и мелен црн пипер по вкус

6-8

45

Подготовка

Во длабок сад искршете ги јајцата и добро изматете ги со помош на жица за матење. Додајте го обарениот спанаќ, брашното, ренданиот кашкавал, пармезанот, солта и мелениот црн пипер. Добро промешајте и префрлете ја смесата во тавче обложено со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути. Во друг длабок сад соединете ги заедно урдата, везените пиперки исечкани на коцки, солта и мелениот црн пипер. Кога пандишпанот со спанаќ ќе се излади, филувајте го со урдата и превиткајте го во ролат. Сервирајте.
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

250 г Екстра бело брашно тип 400 70 г какао 1 1/2 лажичка сода бикарбона 1 лажичка сол 250 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 120 г путер на собна температура 200 г шеќер 1 јајце За фил: 250 мл слатка павлака 3 лажици шеќер во прав 4 лажици крем-сирење на собна температура 2 […]

1545
ЛАЗАЊА

ЛАЗАЊА

За лазања листови: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца 2-3 лажици маслиново масло сол по вкус За сос: 1 главица кромид 400 г мелено месо 2 чешниња лук ситно исечкани (по желба) 200 мл доматен сос 1 50 мл бешамел сос со кашкавал маслиново масло по вкус 50 г путер сол и […]

4-6150
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 кесичка прашок за печиво 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080