СЛАДОК ДВОПЕК

 Состојки

  • 12 парчиња двопек
  • 2 мали шолји сок од брусница
  • 1/2 мала шолја вода
  • 125 g шеќер
  • 1 ќесичка цимет
  • 1 парче кора од лимон
  • 2 лажици густин
  • 2 лажици бадеми
  • 2 лажици суво грозјеД

Подготовка

Двопекот се распределува во чинии и се прелива со  половина од сокот од брусница. Другата половина од сокот се вари со вода, шеќер, цимет, лимонов сок и густин. Потоа двопекот се прелива со топлиот крем од брусница, а одозгора се ставаат исечканите бадеми и сувото грозје. Ваков овошен крем може да се направи и од други сокови, на пример, од сезонско овошје, како јагода, малина и сл.
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

[:MK] Состојки 2 парчиња двопек 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер [:en] Ingredients 2 rusk slices;  200 g of white chicken meat (steak); 30 g parmesan;  3 garlic cloves; lettuce; 2-4 cherry tomatoes; juice […]

Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

Состојки 4 парчиња двопек 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

КУГЛОФ

КУГЛОФ

Состојки 500г ПЕКАРСКО брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

Состојки 1 шолја палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

Состојки 1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

Состојки: малку црн пипер малку сол 500 g пченкарно брашно 50 ml масло