НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

Состојки

  • 180 г Екстра бело брашно тип 400
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 лажичка инстант кафе
  • 100 г какао
  • 4 јајца
  • 250 г путер
  • 350 г шеќер
  • 250 г растопено чоколадо

За декорација:

  • Перечиња
  • глазура од шеќер во прав и сок од лимон
  • прехрамбена црвена боја

12

45

Подготовка

Во длабок сад, изматете ги путерот и шеќерот заедно. Додавајте ги јајцата едно по едно матејќи помеѓу секое додавање. Додадете го екстрактот од ванила, инстант кафето, растопеното чоколадо и матете додека не се соедини целата смеса. Во длабок сад настрана промешајте ги брашното, прашокот за печиво, солта и какаото додека да се соединат. Постепено додавајте ги сувите состојки во влажните со матење за да се соединат двете смеси. Смесата претурете ја во подмачкан плех. Печете ги коцките околу 25 минути до 30 минути на 180 степени.Изладете комплетно и пресечете правоаголници. Со помош на глазурата декорирајте ги ирвасите како на фотографијата.
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Двопек со сусам 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Двопек со сусам и просо 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

ЧОКОЛАДЕН РОЛАТ СО ФИЛ ОД ТИКВА

За ролат: 100 г Екстра бело брашно тип 400 25 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 4 јајца 150 г шеќер 2 лажици млеко 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 200 г пире од тиква 120 г путер на собна температура 300 г шеќер во прав 1 лажичка цимет неколку […]

1250
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090
ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 300 мл вода 250 г шеќер 100 г путер 50 г чоколадо За фил: 200 мл слатка павлака 2 лажици капучино од вашиот омилен вкус

8-1030
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
КОЛАЧ СО КРУШИ

КОЛАЧ СО КРУШИ

270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши

6-850