ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

Состојки

За лиснато тесто:

За фил:

  • 250 г свежи шампињони
  • 2 раце свеж спанаќ
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажица мешан сув зеленчук
  • 1 лажичка сенф
  • 1 главица ситно исечкан кромид
  • 1 чешне лук ситно исечкано
  • мелен црн пипер по вкус

6

90

Подготовка

Најпрво замесете тесто од брашното, киселата вода и прстофат сол. Расукајте правоаголна форма од тестото и премачкајте го со половина од путерот или маргаринот. Здиплете го тестото на тој начин што ќе оформите коцка и оставете го 20 минути во замрзнувач да се стегне. Повторно расукајте го тестото во правоаголна форма дебела 1 см. Нанесете ја другата половина од маргаринот или путерот и здиплете го повторно во коцка. Оставете 20 минути во замрзнувач да одмори. За тоа време подгответе го филот со печурки. Во тава на оган со малку масло испржете ги ситно исечканиот кромид, свежите шампињони, лукот и спанаќот. Додајте сол и мешан сув зеленчук. Пред да го тргнете од оган, промешувајте константно околу 8-10 минути и додајте го сенфот и мелениот црн пипер. Тестото поделете го на два еднакви дела и расукајте ги во правоаголна форма како на фотографијата. Врз првиот дел додадете го филот кој претходно ќе го изладите. Поклопете со преостанатата кора и стиснете ги краевите со помош на виљушка. Пред печење, по желба премачкајте го со изматено јајце. Печете го ова лиснато печиво околу 20-25 минути во загреана рерна на 200 степени. Оставете 5 минути да се излади пред да го сервирате
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90
БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

БОЖИЌНИ КОЛАЧИЊА

240 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка прашок за печиво 1 ½ лажичка сол 70 г шеќер во прав 120 г омекнат путер 400 г шеќер 250 г растопена чоколада со минимум 70 % какао 1 лажичка еспресо 3 јајца 1 лажичка екстракт од ванила

8-1085
Печен леб со фета сирење и домати

Печен леб со фета сирење и домати

8 парчиња `Rжан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

415
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

170 г Палента 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба

240
Лимон мафини

Лимон мафини

350 г Брашно за колачи 2 јајца 200 г шеќер 150 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 2 лимона (кора и сок)

1250
Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520