ЛИНЦЕР КОЛАЧИ

Состојки

  • 120 г Екстра бело брашно тип 400
  • 180 г путер
  • 100 г шеќер во прав
  • кора од 1 лимон
  • 1 жолчка
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 100 г ситно мелени бадеми
  • прстофат сол

За декорација:

  • џем од јагоди
  • шеќер во прав

25

150

Подготовка

Најпрво замесете тесто од првите состојки и мекото тесто ставете го во хартија за свежа храна, убаво превиткано и оставете го да одмори во ладилник минимум 2 часа. Расукајте го тестото и од една половина пресечете цели кругчиња, а од другата половина кругчиња со мала празнина во средишниот дел.Печете ги колачињата на тавчиња обложени со хартија за печење, во загреана рерна од 180 степени околу 8 минути.Оставете комплетно да се изладат и на секое цело колаче нанесете џем од јагоди. Поклопете со колачето кое има празнина и посипете со шеќер во прав.
ТОРТА СО ТИКВА

ТОРТА СО ТИКВА

За пандишпан: 310 г Брашно за колачи 1 лажица цимет 1 лажичка сол 50 г какао 1 лажичка есктракт од ванила 350 г шеќер 180 г кисела павлака 4 јајца 2 белки 240 мл масло за јадење 150 г пире од сварена тиква (или испечена) За фил: 300 г омекнат путер на собна температура 700 […]

15120
КУГЛОФ

КУГЛОФ

500г Пекарско брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон

8-1080
КАФЕ-ТОРТА

КАФЕ-ТОРТА

За тесто: 170 г Брашно за колачи 170 г путер или маргарин на собна темепратура 170 г шеќер (може да користите и кафеав шеќер) 3 јајца 4 лажици инстант кафе разредени со 1 лажица врела вода За фил: 120 г шеќер во прав 70 г путер на собна температура 1 лажица инстант кафе разредено во […]

1245
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680
Колач со портокал

Колач со портокал

200 г Брашно за колачи 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)

8-1050
ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

150 г Брашно за колачи 180 мл млеко 100 мл пире од тиква 1 јајце 2 лажици шеќер 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен ѓумбир слатка павлака за декорација

620