За тесто:
- 450 г Екстра бело брашно тип 400
- 200 мл млеко
- 20 г свеж квасец
- 1 лажичка шеќер
- 50 мл масло за јадење
- сол
За фил:
- 400 г урда
- 1 јајце
- 200 г сланина – ситно исечкана на коцки
- Сол
Состојки
За тесто:
За фил:
Подготовка
8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.
250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус
8 парчиња Двопек со сусам 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос
За тесто: 5 лажици Брашно за колачи 5 јајца 5 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење За првиот фил со јаболка: 1 л вода 1 кг исчистени и излупени јаболка 150 г шеќер 1 пакетче растворен желатин во 4 лажици вода , а потоа растопен на пареа За вториот фил: водата во која се […]
За пандишпан: 180 г Брашно за колачи малку сол 1 лажица сок од лимон 60 мл маслиново масло 250 мл кисела павлака 2 јајца 2 лажички мајчина душичка 3 лажици кора од лимон 150 г шеќер. За глазура: 100 г шеќер во прав 4 лажици лимон свеж лимон и листови мајчина душичка.
8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула
500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување