Пита со урдa и сланина

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 400 г урда 
  • 1 јајце
  • 200 г сланина – ситно исечкана на коцки 
  • Сол

6

105

Подготовка

Во длабок сад замесете тесто од брашното, млекото, квасецот, шеќерот, маслото и солта. Оставете да нарасне на топло (околу 50-60 минути). Нараснатото тесто поделете го на 4 дела, а секој дел расукајте го во кружна форма. Секоја кора (освен последната) премачкајте ја со масло и наредете ги една над друга. Од вака наредените кори, расукајте кора со дијаметар од 30 см и ставате ја во округло плехче. Во сад на оган, испржете ги урдата со јајцето. Додајте сол. Во посебно тавче испржете ја сланината. Измешајте и подготвената смеса ставете ја во средината на кората. Краевите од кората превиткајте ги навнатре, формирајќи убава витка. Печете во загреана рерна од 200о C, околу 20-25 минути.
ШПАНСКА ПИТА

ШПАНСКА ПИТА

275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол

6-850
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Двопек со сусам 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
Рипчиња сендвичи

Рипчиња сендвичи

1 пакување Бел леб 2 конзерви туна од 180 г 1 стапче целер,ситно исечкано 2 супени лажици мајонез 1 многу тенко и дијагонално краставица марула

5-720
Чоколадна мус торта со малини

Чоколадна мус торта со малини

За пандишпан: 100 г Брашно за колачи малку сол 50 г какао 120 мл врела вода 200 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден мус: 250 г чоколадо за готвење 50 г какао 3 јајца 3 лажици путер 300 мл слатка павлака малини. За декорација: 100 […]

10-12150
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180
Лимон колач

Лимон колач

За пандишпан: 180 г Брашно за колачи малку сол 1 лажица сок од лимон 60 мл маслиново масло 250 мл кисела павлака 2 јајца 2 лажички мајчина душичка 3 лажици кора од лимон 150 г шеќер. За глазура: 100 г шеќер во прав 4 лажици лимон свеж лимон и листови мајчина душичка.

8-1060
Торта со моркови и маскарпоне

Торта со моркови и маскарпоне

За пандишпан: 300 г Брашно за колачи 250 г шеќер 200 мл масло за јадење 4 јајца 400 г млади моркови 3 лажички цимет За крем: 170 г путер 500 г сирење маскарпоне 300 г шеќер во прав 1 лажица екстракт од ванила

8-10100
Лимон мафини

Лимон мафини

350 г Брашно за колачи 2 јајца 200 г шеќер 150 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 2 лимона (кора и сок)

1250