СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

Состојки

СОСТОЈКИ

За два сендвичи:

  • 4 парчиња Бел леб
  • 2 парчиња пилешки стек
  • 1 јајце
  • лебни трошки Жито Лукс
  • 8 парчиња кашкавал чедар
  • неколку паричња (кругови) домати
  • листови зелена салата
  • 1 авокадо
  • 1/2 главица кромид
  • 1/2 домат ситно исечкан
  • сок од 1/2 лимон
  • 1 лажичка букова сол
  • сол и мелен црн пипер по вкус

2

25

Подготовка

Во длабок сад испасирајте го авокадото и додадете ситно исечкан кромид, ситно исечкан домат, букова сол, сок од лимон и сол и мелен црн пипер. Испохувајте го пилешкиот стек така што ќе го извалкате во изматено јајце, додадете сол и мелен црн пипер и извалкајте го во лебни трошки. Испржете го на средна температура околу 3-4 минути од двете страни. Наредете го тост лебот, листовите зелена салата, пилешкиот стек, круговите домати, кашкавалот и од салатата гвакамоле со авокадо. На крајот, затворете го сендвичот со уште едно парче тост леб.
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Пченичен двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Бриош леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

715
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
ПОГАЧА

ПОГАЧА

За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

90
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

За тестенини: 100 г Екстра бело брашно тип 400 1 јајце прстофат сол За сос: 40 г рендан пармезан 1/2 лажичка мелен црн бибер маслиново масло

230