ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

Состојки

За лиснато тесто:

  • 300 г Брашно за колачи
  • 125 мл кисела вода
  • 2 лажици масло за јадење
  • прстофат сол
  • 150 г путер или маргарин

За фил:

  • 200 г одмрзнати вишни
  • 1 лажица нишесте
  • 3 лажици шеќер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • прстофат цимет

12

90

Подготовка

Најпрво замесете тесто со брашното, киселата вода и прстофат сол. Расукајте правоаголна форма од тестото и премачкајте го со половина од путерот или маргаринот. Здиплете го тестото на тој начин што ќе оформите коцка и оставете го 20 минути во замрзнувач да се стегне. Повторно расукајте го тестото во правоаголна форма дебела 1 см. Нанесете ја другата половина од маргаринот или путерот и тестото повторно здиплете го во коцка. Оставете 20 минути во замрзнувач да одмори. За тоа време, промешајте ги состојките за филот (вишните, нишестето, шеќерот, ванилата и циметот). Расукајте го тестото и исечете парчиња во облик на срциња со помош на калап за колачи. Во средишниот дел на секое второ оформено срце пресечете со помало калапче кругче или мало срце. Ставете од филот во средишниот дел од срцето (оние парчиња кои немаат дупчиња). Поклопете со срце со веќе оформено дупче и притиснете ги краевите со виљушка. Вака подготвените лиснати срциња ставете ги во тавче обложено со хартија и печете ги околу 15-20 минути на 180 степени.
Печен леб со фета сирење и домати

Печен леб со фета сирење и домати

8 парчиња `Rжан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

415
ПРИНЦЕС-КРОФНИ

ПРИНЦЕС-КРОФНИ

За принцес-крофните: 150 г Брашно за колачи 250 мл вода 130 г путер 4 јајца шеќер во прав за пред печење За ванила кремот: 500 мл млеко 2 пудинга од ванила 8 лажици шеќер 4 лажици путер 250 г изматена слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена За глазурата: 100 г чоколадо 100 г путер

2060
ЕСЕНСКА ТОРТА СО ЈАБОЛКА

ЕСЕНСКА ТОРТА СО ЈАБОЛКА

За тесто: 5 лажици Брашно за колачи 5 јајца 5 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење За првиот фил со јаболка: 1 л вода 1 кг исчистени и излупени јаболка 150 г шеќер 1 пакетче растворен желатин во 4 лажици вода , а потоа растопен на пареа За вториот фил: водата во која се […]

1260
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

1 пакување Интегрален леб со микс од зрна 500 грама говедско мелено месо 1 мал изрендан морков 1 мал исечкан црвен кромид ½ шолја крем-сирење 1 изрендана тиквичка 1 изматено јајце, презла 1 супена лажица сос од домати 1 супена лажица масло домат исечкан на парчиња

440
БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

БРЗА ПИТА СО ШУНКА, СПАНАЌ И КАШКАВАЛ

СОСТОЈКИ 150 г Пченкарно брашно 100 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца 100 мл масло за јадење 150 мл млеко 2 лажички прашок за печиво (1 пакетче) 200 г спанаќ, измиен и исечкан 150 г кашкавал, исечкан на коцки 200 г шунка, исечкана на коцки 1 лажичка сол 2 лажици кисело млеко или […]

4-660
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
Сендвич со домати, оригано, копар и фета

Сендвич со домати, оригано, копар и фета

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 150г рендано фета сирење 2 лажички зрна копар, исечкан на мали парчиња 2 домати, исечкани на коцки оригано сол и свежо мелен бибер 4 листа зелена салата

410
КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

КУГЛОФ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО И ЈОГУРТ

125 г Пченкарно брашно малку нишесте 100 мл масло 1 ќесичка ванилин шеќер 125 г брашно 125 мл јогурт 3 јајца малку сол 125 г шеќер кора од лимон

6-860