РОЛАТ СО РОГАЧ

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 50 г шеќер
  • 1 кесичка сув квасец
  • 2 лажици кора од лимон
  • прстофат сол
  • 250 мл млеко
  • 50 г растопен путер
  • 2 жолчки

За фил:

  • 120 г рогач
  • 200 мл млеко
  • 100 г сецкани суви смокви
  • 1 лажица рендана кора од лимон
  • прстофат каранфилче во прав
  • 1/2 лажица цимет
  • 50 г шеќер во прав

6-8

140

Подготовка

Од брашното, квасецот, шеќерот, путерот, жолчките, солта и кората од лимон се замесува меко тесто кое се остава на собна температура 1 час да нарасне. Во сад на оган се вари рогачот со млекото. Се става настрана, па се додаваат сечканите суви смокви, кората од лимон, каранфилчето, циметот и шеќерот во прав. Од нараснатото тесто се замесува кора во форма на правоаголник и преку целата површина се премачкува со филот од рогач. Се замотува во ролат и се витка во форма на полжав. Пред печење се остава во подмачкан плех, да нарасне уште 15 минути. Се пече во загреана рерна на 180°С околу 40 минути.
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230
Инес торта

Инес торта

12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 300 мл вода 250 г шеќер 100 г путер 50 г чоколадо За фил: 200 мл слатка павлака 2 лажици капучино од вашиот омилен вкус

8-1030
КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

230 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 350 г суво грозје кора од 3 портокали 300 мл свежо исцеден сок од портокал 1 јајце 150 г мешано суво овошје по желба (урми, смокви, суви сливи, кајсии итн.)

1580
ШПАНСКА ПИТА

ШПАНСКА ПИТА

275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол

6-850
ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 200 г одмрзнати вишни 1 лажица нишесте 3 лажици шеќер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат цимет

1290
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300