КОЛАЧ ОД ЛИМОН И ШУМСКО ОВОШЈЕ

Состојки

За бисквит основата: 

За фил:

  • 2 жолчки 
  • 150 мл кондензирано млеко 
  • 30 мл свеж сок од лимон 
  • 1 лажичка рендана кора од лимон 
  • 170 гр мешано шумско овошје

12

35

Подготовка

Рерната се загрева на 175°С. Во сад се мешаат издробените колачи, путерот, шеќерот и кората од лимон. Се меша додека да се добие хомогена смеса. Вака приготвената смеса се распределува во подмачкан плех оставајќи по ½ см од страните (испакнато). Се пече 10 минути. По печењето се остава да се излади на собна температура. Во друг сад се мешаат жолчките и кондензираното млеко додека да се добие хомогена смеса. Се додава сокот и кората од лимон. Сè убаво се мати. Се додава овошјето (се внимава да не се раздроби). Со вака подготвениот фил се премачкува бисквит основата. Се пече 10-15 мин. Откако ќе се излади комплетно, колачот се сече на коцки.
Инес торта

Инес торта

12 парчиња Двопек со сусам и просо 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

МИНИ ТОРТИЧКИ СО ФИЛ ОД ВИШНИ И ЧОКОЛАДНА ГЛАЗУРА

За пандишпан: 170 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 2 лажици какао 80 мл мед 80 мл масло за готвење 2 лажички оцет 1 пакетче ванилин шеќер 180 мл млеко За сос со вишни: 200 г вишни 100 г шеќер кора и сок од 1/2 портокал 2 лажици нишесте За чоколадна глазура: 100 г […]

640
ПЕРЕЦИ

ПЕРЕЦИ

За тестото 1кг Екстра бело брашно тип 400 1 маргарин за готвење 250мл масло за јадење 150мл јогурт 1 лажичка сол 3 жолчки од јајца 1 ќесичка прашок за печиво За премачкување 3 белки сусам сол

30
СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

12 парчиња Двопек со сусам и просо 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

625
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Двопек со сусам и просо 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
ЖЕЛЕ РОЛАТ

ЖЕЛЕ РОЛАТ

СОСТОЈКИ 1 пакување Сендвич колачиња со какако и какао фил 150 г растопен путер 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажица какао 250 мл млеко 2 ќесички шлаг-пена 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа желе-бонбони во различни бои

10300
ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 3 јајца малку сол За фил: 1 главици кромид 250 г свежи шампињони 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук 250 г урда 500 г свеж спанаќ 1 лажица оригано 1 лажица сол 400 г кашкавал 100 г бешамел сос

4-690
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Брашно за колачи прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 мл млеко 40 г путер на собна […]

640