ПЕРЕЦИ

Состојки

За тестото;

  • 1кг ЕКСТРА БЕЛО брашно тип 400
  • 1 маргарин за готвење
  • 250мл масло за јадење
  • 150мл јогурт
  • 1 лажичка сол
  • 3 жолчки од јајца
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • За премачкување
  • 3 белки од јајца;- сусам
  • сол

За премачкување:

  • 3 белки
  • сусам
  • сол

Подготовка

Од горенаведените состојки се замесува тесто, се сука кора со дебелина од 2см и со калап во облик на перек се вадат переци кои се редат во подмачкан плех. Се премачкуваат со изматените белки и се посипуваат со сол и сусам. Се печат во затоплена рерна на температура од 200°С до 220°С околу 15 минути.
КУГЛОФ

КУГЛОФ

Состојки 500г ПЕКАРСКО брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон

СЛАДОК ДВОПЕК

СЛАДОК ДВОПЕК

 Состојки 12 парчиња двопек 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД

ПРОЈА

ПРОЈА

Состојки За тесто: 1 чаша СЕНАМЕНСКО бело брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

Состојки 8 парчиња ‘ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Состојки: 8 парчиња Жито Лукс бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

За 4 лица.
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

Состојки: малку црн пипер малку сол 500 g пченкарно брашно 50 ml масло

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

Состојки 200 г пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 к бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

Состојки: 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 170 г палента 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба