КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 250 г праз
  • 2 лажици путер
  • 150 г рендан кашкавал
  • 360 мл неутрална павлака
  • 4 јајца
  • 1 лажица сол

6-8

180

Подготовка

Брашното, солта и путерот се мешаат со дрвена лажица. Се додаваат водата и јајцата, изматени заедно. Сè се меша за да се добие хомогена смеса. Вака подготвеното тесто се става во сад и се остава 2 часа во ладилник. На набрашнета работна површина се расукува кора со дебелина од 1 см. Кората се пренесува во кружна тава (тава за тарт) и се остава во ладилник 30 минути. Пред печење се прободува со виљушка и се пече 15 минути на 200°С. Во меѓувреме во сад на оган се растопува путерот, се додава претходно исечканиот праз и се пржи 5 минути. Вака подготвениот фил се додава врз претходно изладената кора и му се додава рендан кашкавал. На крајот се додава претходно изматената неутрална павлака со јајцата и солта. Се пече во загреана рерна на 170°С, околу 40 минути.
ЕКЛЕРИ СО ФИЛ ОД Ф`СТАЦИ

ЕКЛЕРИ СО ФИЛ ОД Ф`СТАЦИ

За тестото на еклерите: 120 г Брашно за колачи 250 мл вода 80 г путер 4 јајца прстофат сол За филот: 100 г ф`стаци 100 мл ирски крем ликер 1/4 лажичка зелена прехрамбена боја 230 г крем-сирење 100 г бело чоколадо 250 мл изматен шлаг 50 г шеќер во прав За глазурата: 150 г бело […]

2090
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

410
Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

1225
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Двопек со сусам и просо 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
БЛАГИ МЕКИЦИ

БЛАГИ МЕКИЦИ

250 г Брашно за колачи 1лажичка сол 3-4 лажици шеќер 2 лажици маргарин или 5 лажици масло за јадење 170 мл млака вода

850
Клуб-сендвич со свеж зеленчук

Клуб-сендвич со свеж зеленчук

8 парчиња Интегрален леб 8 листа марула; 16 парчиња сушени , ситно исечкани домати; 2 тиквички, исечени на тенки кругови; 1 модар патлиџан, исечен на тенки кругови; 2 домати, исечени на тенку кругови; 4 лажици нискокалоричен мајонез; маслиново масло; Сол и свежо мелен бибер

325
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690
ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

ПОЛНЕТИ ЛАЗАЊИ

За тесто: 200 г Екстра бело брашно тип 400 2 јајца прстофат сол За фил: 300 г брокула исечкана на мали парчиња 100 г рендан кашкавал 30 г рендан пармезан 200 мл неутрална павлака за готвење 3 парчиња сардини ситно исечкани 50 г исечкани кикирики 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук, сечкан свеж магдонос […]

2-345