КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 250 г праз
  • 2 лажици путер
  • 150 г рендан кашкавал
  • 360 мл неутрална павлака
  • 4 јајца
  • 1 лажица сол

6-8

180

Подготовка

Брашното, солта и путерот се мешаат со дрвена лажица. Се додаваат водата и јајцата, изматени заедно. Сè се меша за да се добие хомогена смеса. Вака подготвеното тесто се става во сад и се остава 2 часа во ладилник. На набрашнета работна површина се расукува кора со дебелина од 1 см. Кората се пренесува во кружна тава (тава за тарт) и се остава во ладилник 30 минути. Пред печење се прободува со виљушка и се пече 15 минути на 200°С. Во меѓувреме во сад на оган се растопува путерот, се додава претходно исечканиот праз и се пржи 5 минути. Вака подготвениот фил се додава врз претходно изладената кора и му се додава рендан кашкавал. На крајот се додава претходно изматената неутрална павлака со јајцата и солта. Се пече во загреана рерна на 170°С, околу 40 минути.
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

2 лажици Екстра бело брашно тип 400  1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет

425
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

845
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

1 пакување Интегрален леб со микс од зрна 500 грама говедско мелено месо 1 мал изрендан морков 1 мал исечкан црвен кромид ½ шолја крем-сирење 1 изрендана тиквичка 1 изматено јајце, презла 1 супена лажица сос од домати 1 супена лажица масло домат исечкан на парчиња

440
РОЛАТ СО ОРЕВИ

РОЛАТ СО ОРЕВИ

За тестото: 600 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 квасец 3 лажици шеќер прстофат сол 4 жолчки 200 г путер екстракт од ванила жолчка за премачкување За филот: 300 г мелени ореви 4 белки екстракт од ванила 5 лажици шеќер

8-10140