КУГЛОФ

Состојки

  • 500г Пекарско брашно тип 500
  • 150мл масло за јадење
  • 4 јајца
  • 300г шеќер
  • 150мл млеко
  • 25г какао
  • 1 ќесичка ванилин шеќер
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • рендана кора од лимон

8-10

80

Подготовка

Со миксер на поголема брзина се матат шеќерот, ванилиниот шеќер и јајцата додека не се добие пенеста маса. Потоа при постојано матење се додаваат млекото, маслото за јадење и кората од лимон. На крај постапно се додаваат брашното и прашокот за печиво, матејќи со бавна брзина. Од добиената смеса се  двои една третина во која се додава какаото. Смесата се поминува на неколку места со виљушка за да се постигне шареност на колачот. Се пече 1 час  на температура од 180°С.  Се украсува по желба.
Торта со моркови и маскарпоне

Торта со моркови и маскарпоне

За пандишпан: 300 г Брашно за колачи 250 г шеќер 200 мл масло за јадење 4 јајца 400 г млади моркови 3 лажички цимет За крем: 170 г путер 500 г сирење маскарпоне 300 г шеќер во прав 1 лажица екстракт од ванила

8-10100
РОЛАТ СО РОГАЧ

РОЛАТ СО РОГАЧ

500 г Екстра бело брашно тип 400 50 г шеќер 1 кесичка сув квасец 2 лажици кора од лимон прстофат сол 250 мл млеко 50 г растопен путер 2 жолчки За фил: 120 г рогач 200 мл млеко 100 г сецкани суви смокви 1 лажица рендана кора од лимон прстофат каранфилче во прав 1/2 лажица […]

6-8140
СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

За тесто: 500г Сенаменско брашно 2 јајца (1 цело јајце +1 жолчка за тесто) 2 лажички сол 1 супена лажичка рум или коњак 4 лажички прашок за печиво 1 маргарин за готвење 1 филџан кисело млеко 1 филџан масло за јадење За декорација: Белка од 1 јајце половина лажиче сол 100г сусам

45
ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

4-660
ПОГАЧА

ПОГАЧА

700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6180
КОРИ (ЈУФКИ)

КОРИ (ЈУФКИ)

5кг Сенаменско бело брашно 30 јајца 1л млеко 1 лажичка сол

480
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

1 пакување Двопек со сусам и просо 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена

825
ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење 150 г путер или маргарин прстофат сол За фил: 250 г свежи шампињони 2 раце свеж спанаќ 1 лажичка сол 1 лажица мешан сув зеленчук 1 лажичка сенф 1 главица ситно исечкан кромид 1 чешне лук […]

690