ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

Состојки

  • 130 г Екстра бело брашно тип 400
  • 200 г шеќер
  • 35 г какао
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • малку сол
  • 1 јајце
  • 1 зрела пасирана банана
  • 120 мл топла вода
  • 60 мл млеко
  • 60 мл масло за јадење
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За чоколаден фил:

  • 200 г чоколадо со минимум 60% какао
  • 200 г путер
  • 230 г шеќер во прав

6-8

50

Подготовка

Во длабок сад се мешаат брашното, шеќерот, какаото, прашокот за печиво, содата и солта. Во друг сад се матат јајцето, пасираната банана, млекото, маслото, водата и екстрактот од ванила за да се соединат сите состојки. Им се додаваат сувите состојки и се матат со жица за матење. Со добиената смеса за мафини се полнат калапите, претходно намачкани со масло. Се печат во загреана рерна на 180°С, 20 минути. Во сад на пареа се топи чоколадото и се остава да се излади. Во длабок сад со миксер се матат путерот и шеќерот во прав додека да се добие пенеста смеса, па се додава растопеното чоколадо. Чоколадниот фил се става во готварски шприц и се филуваат мафините.
ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

4 парчиња Пченичен двопек/strong> 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

215
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 кесичка прашок за печиво 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
ШПАНСКА ПИТА

ШПАНСКА ПИТА

275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол

6-850
Бела магија

Бела магија

За пандишпан: 15 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 5 јајца 15 лажици шеќер 15 лажици масло 15 лажици млеко 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 250 мл слатка павлака 1 ќесичка желатин 1 лажичка екстракт од ванила 200 г јагоди

8-1075
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

225