ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

Состојки

  • 130 г Екстра бело брашно тип 400
  • 200 г шеќер
  • 35 г какао
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • малку сол
  • 1 јајце
  • 1 зрела пасирана банана
  • 120 мл топла вода
  • 60 мл млеко
  • 60 мл масло за јадење
  • 1 лажичка екстракт од ванила

За чоколаден фил:

  • 200 г чоколадо со минимум 60% какао
  • 200 г путер
  • 230 г шеќер во прав

6-8

50

Подготовка

Во длабок сад се мешаат брашното, шеќерот, какаото, прашокот за печиво, содата и солта. Во друг сад се матат јајцето, пасираната банана, млекото, маслото, водата и екстрактот од ванила за да се соединат сите состојки. Им се додаваат сувите состојки и се матат со жица за матење. Со добиената смеса за мафини се полнат калапите, претходно намачкани со масло. Се печат во загреана рерна на 180°С, 20 минути. Во сад на пареа се топи чоколадото и се остава да се излади. Во длабок сад со миксер се матат путерот и шеќерот во прав додека да се добие пенеста смеса, па се додава растопеното чоколадо. Чоколадниот фил се става во готварски шприц и се филуваат мафините.
ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење 150 г путер или маргарин прстофат сол За фил: 250 г свежи шампињони 2 раце свеж спанаќ 1 лажичка сол 1 лажица мешан сув зеленчук 1 лажичка сенф 1 главица ситно исечкан кромид 1 чешне лук […]

690
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
Американски палачинки

Американски палачинки

160 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 јајце 30 г путер 225 мл млеко

6-845
АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

АМЕРИКАНСКА ПИТА СО ПРАСКИ

300 г Eкстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 3 лажички шеќер 250 г омекнат путер 80 мл студена вода За фил: 5 свежи и тврди праски 3 лажици шеќер 2 лажици пудинг од ванила

4-680
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
ЧОКОЛАДНА ТОРТА

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

30 Kолачиња со чоколадни парчиња 100 гр кондензирано млеко  6 лажици путер  50 гр какао  1 лажичка бренди За декорација:  чоколадни трошки и кандирани цреши.

1240