РОЛАТ СО РОГАЧ

Состојки

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 50 г шеќер
  • 1 кесичка сув квасец
  • 2 лажици кора од лимон
  • прстофат сол
  • 250 мл млеко
  • 50 г растопен путер
  • 2 жолчки

За фил:

  • 120 г рогач
  • 200 мл млеко
  • 100 г сецкани суви смокви
  • 1 лажица рендана кора од лимон
  • прстофат каранфилче во прав
  • 1/2 лажица цимет
  • 50 г шеќер во прав

6-8

140

Подготовка

Од брашното, квасецот, шеќерот, путерот, жолчките, солта и кората од лимон се замесува меко тесто кое се остава на собна температура 1 час да нарасне. Во сад на оган се вари рогачот со млекото. Се става настрана, па се додаваат сечканите суви смокви, кората од лимон, каранфилчето, циметот и шеќерот во прав. Од нараснатото тесто се замесува кора во форма на правоаголник и преку целата површина се премачкува со филот од рогач. Се замотува во ролат и се витка во форма на полжав. Пред печење се остава во подмачкан плех, да нарасне уште 15 минути. Се пече во загреана рерна на 180°С околу 40 минути.
ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

1 шолја 275 г Пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

635
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

2 пакувања Kолачиња со чоколадни парчиња 75 мл свежо цеден сок од лимета  100 мл кондензирано млеко  230 гр крем-сирење  55 гр растопен путер  150 гр слатка павлака (плус за декорација).

1230
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка […]

690
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Пченичен двопек 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220
СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

1 пакување `Ржан леб 500мл слатка павлака 300г јагоди 2 лажички шеќер ½ лажичка екстракт од ванила

5-730
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680