ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

Состојки

За фил:

  • 2 тиквички
  • 2 модри патлиџани
  • 1 домат
  • 200 г свежи шампињони
  • 400 мл доматен сос
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • сол и мелен црн пипер по вкус

4-6

60

Подготовка

Брашното, солта и маргаринот се мешаат со дрвена лажица. Се додава водата и се продолжува со мешање. На набрашнета површина се расукува кора со дебелина од 1 см. Вака добиената кора се става во кружна тава (за тарт) и се остава во ладилник 30 минути. Со помош на виљушка се прободува кората неколку пати. Се пече на 200°С околу 15 минути. Во тава на оган се запржуваат ситно исечканиот кромид и чешнињата лук. Се додаваат ситно исечканите шампињони, едната ситно исечкана тиквичка и едниот ситно исечкан модар домат. На крајот се додава 300 мл доматен сос. Се готви 10 минути. Добиениот фил се става врз кората. Се редат кругови модар домат, тиквичка и свежиот домат исечкан на кругови. На крајот се додава доматниот сос. Посниот тарт се пече во претходно загреана рерна на 170°С околу 20-30 минути.
БИСКОТИ

БИСКОТИ

230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување

680
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
Сендвич со пилешко филе и сенф

Сендвич со пилешко филе и сенф

8 парчиња  Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

425
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
Појадок со јајца и леб на парчиња

Појадок со јајца и леб на парчиња

8 парчиња `Rжан леб 8 јајца 12 тенко исечени парчиња сланина 2 домати исечени на тенки кругови Зелена салата Малку маслиново масло Сол и свежо мелен бибер

415
ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

170 г Пченкарно брашно; 600 мл вода; 600 мл млеко; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

225
ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

ШАРЕНА СОЛЕНА ТОРТА

СОСТОЈКИ 1 пакување Бел леб За црвена крем-салата: 1 тегла цвекло, ситно исечкано 3 варени јајца 6-7 лажици мајонез 1 лажица кисела павлака сол и мелен црн пипер по вкус За бела крем-салата: 2 пилешки стека, сварени и исечкани на коцки 1 мала конзерва грашок 2 компира, сварени и ситно исечкани 2 јајца варени и […]

1260
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

1 пакување Пченичен двопек 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена

825