- 250 г Екстра бело брашно тип 400
- 1 лажичка сол
- 125 г маргарин на собна температура
- 70 мл вода
За фил:
- 2 тиквички
- 2 модри патлиџани
- 1 домат
- 200 г свежи шампињони
- 400 мл доматен сос
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- сол и мелен црн пипер по вкус
Состојки
За фил:
Подготовка
За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка […]
За бисквит основата: 200 гр изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер 4 ½ лажици шеќер За фил: 230 гр крем-сирење (маскарпоне) 200 гр шеќер во прав 200 мл слатка павлака 1 лажица ванила екстракт 150 гр слатко од јагоди
1 шолја Палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер
За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 50 мл масло за јадење сол За фил: 400 г урда 1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки Сол
250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус
За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.
За тесто: 2 филџани Екстра бело брашно тип 400 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.
500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]