ПОСЕН ТАРТ СО ЗЕЛЕНЧУК

Состојки

За фил:

  • 2 тиквички
  • 2 модри патлиџани
  • 1 домат
  • 200 г свежи шампињони
  • 400 мл доматен сос
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • сол и мелен црн пипер по вкус

4-6

60

Подготовка

Брашното, солта и маргаринот се мешаат со дрвена лажица. Се додава водата и се продолжува со мешање. На набрашнета површина се расукува кора со дебелина од 1 см. Вака добиената кора се става во кружна тава (за тарт) и се остава во ладилник 30 минути. Со помош на виљушка се прободува кората неколку пати. Се пече на 200°С околу 15 минути. Во тава на оган се запржуваат ситно исечканиот кромид и чешнињата лук. Се додаваат ситно исечканите шампињони, едната ситно исечкана тиквичка и едниот ситно исечкан модар домат. На крајот се додава 300 мл доматен сос. Се готви 10 минути. Добиениот фил се става врз кората. Се редат кругови модар домат, тиквичка и свежиот домат исечкан на кругови. На крајот се додава доматниот сос. Посниот тарт се пече во претходно загреана рерна на 170°С околу 20-30 минути.
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка […]

690
ЧИЗКЕЈК

ЧИЗКЕЈК

За бисквит основата:  200 гр изблендирани Kолачиња со чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  4 ½ лажици шеќер За фил:  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  200 гр шеќер во прав  200 мл слатка павлака 1 лажица ванила екстракт 150 гр слатко од јагоди

1040
ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

1 шолја Палента 1 шолја вода 1 1/2 шолја млеко 1 1/2 шолја бел шеќер 1 стапче цимет 1/2 шолја путер

430
Пита со урдa и сланина

Пита со урдa и сланина

За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец  1 лажичка шеќер  50 мл масло за јадење  сол За фил: 400 г урда  1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки  Сол

6105
МИЛИБРОД

МИЛИБРОД

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

6-8110
ПОГАЧА

ПОГАЧА

За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

90
МИНИ-ТОРТИЧКИ

МИНИ-ТОРТИЧКИ

За тесто: 2 филџани Екстра бело брашно тип 400 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.

6-860
ПИТА СО ПИЛЕШКО

ПИТА СО ПИЛЕШКО

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]

4180