За тестото
- 1кг Екстра бело брашно тип 400
- 1 маргарин за готвење
- 250мл масло за јадење
- 150мл јогурт
- 1 лажичка сол
- 3 жолчки од јајца
- 1 ќесичка прашок за печиво
За премачкување
- 3 белки
- сусам
- сол
Состојки
За тестото
За премачкување
Подготовка
За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол
500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]
30 Kолачиња со чоколадни парчиња 100 гр кондензирано млеко 6 лажици путер 50 гр какао 1 лажичка бренди За декорација: чоколадни трошки и кандирани цреши.
За кори: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 200 г омекнат путер на собна температура 130 г шеќер во прав 3 лажици мед За фил: 120 г Палента 750 мл млеко 100 г шеќер 2 ќесички пудинг 500 мл млеко 5 лажици шеќер 100 г омекнат путер 1 лажичка […]
15 парчиња Пченичен двопек 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање
За основата: 200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер 2 лажици шеќер За чоколадниот мус: 225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња 55 гр путер 3 јајца (одвоени белките од жолчките) 55 гр шеќер во прав 375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња
За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 100 мл млеко 50 мл масло за јадење 1 белка сол по вкус 1 лажичка шеќер 1 пакетче сув квасец За фил со мелено месо: 250 г мелено месо 1 главица кромид, ситно исечкана сол и мелен црн пипер по вкус 1 лажица шарена сол масло […]
700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата