ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

Состојки

  • 2 лажици Екстра бело брашно тип 400 
  • 1 лажица путер
  • 4 лажици шеќер
  • 1 жолчка
  • 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса
  • 3 лажици путер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • прстофат сол
  • 2 белки
  • 50 г шеќер
  • ½ лажичка алкохолен оцет

4

25

Подготовка

Премачкајте со путер два керамички сада за суфле и ставете по 2 лажици шеќер во секој од нив за да се залепи на путерот, а и да спречите суфлето да се залепи на садовите. Во длабок сад ставете го чоколадото и путерот и растопете го на пареа. Промешајте, оладете и додадете 1 жолчка и екстракт од ванила. Додадете го брашното и прстофат сол. Промешајте. Оставете ја оваа смеса на страна.Во длабок сад изматете ги белките заедно со шеќерот и алкохолниот оцет во цврст шлаг. Смесата со изматените белки, вмешувајте ја постепено во чоколадната смеса, така што ќе добиете воздушеста смеса за суфле. Наполнете ги керамичките садови сосема до врвот. Протапкајте ги од работната површина за да излезе воздухот и со помош на шпатула израмнете го целиот врв на керамичкиот сад. Со палецот направете вдлабнатина низ целата површина до самиот раб на керамичкиот сад, длабока 1/2 см. Печете ги во загреана рерна само 13-14 минути на 200 степени. Сервирајте веднаш!
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

НОВОГОДИШНИ БРАУНИС

180 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажичка инстант кафе 100 г какао 4 јајца 250 г путер 350 г шеќер 250 г растопено чоколадо За декорација: Перечиња глазура од шеќер во прав и сок од лимон прехрамбена црвена боја

1245
ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 50 мл маслиново масло 1/4 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 150 г рендан кашкавал 20 г рендан пармезан 50 мл доматен сос 100 г кулен јајце за премачкување

10-12140
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР

300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување

8-1045
СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

1 пакување `Ржан леб 500мл слатка павлака 300г јагоди 2 лажички шеќер ½ лажичка екстракт од ванила

5-730
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано

460