ЧОКОЛАДНО СУФЛЕ

Состојки

  • 2 лажици Екстра бело брашно тип 400 
  • 1 лажица путер
  • 4 лажици шеќер
  • 1 жолчка
  • 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса
  • 3 лажици путер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • прстофат сол
  • 2 белки
  • 50 г шеќер
  • ½ лажичка алкохолен оцет

4

25

Подготовка

Премачкајте со путер два керамички сада за суфле и ставете по 2 лажици шеќер во секој од нив за да се залепи на путерот, а и да спречите суфлето да се залепи на садовите. Во длабок сад ставете го чоколадото и путерот и растопете го на пареа. Промешајте, оладете и додадете 1 жолчка и екстракт од ванила. Додадете го брашното и прстофат сол. Промешајте. Оставете ја оваа смеса на страна.Во длабок сад изматете ги белките заедно со шеќерот и алкохолниот оцет во цврст шлаг. Смесата со изматените белки, вмешувајте ја постепено во чоколадната смеса, така што ќе добиете воздушеста смеса за суфле. Наполнете ги керамичките садови сосема до врвот. Протапкајте ги од работната површина за да излезе воздухот и со помош на шпатула израмнете го целиот врв на керамичкиот сад. Со палецот направете вдлабнатина низ целата површина до самиот раб на керамичкиот сад, длабока 1/2 см. Печете ги во загреана рерна само 13-14 минути на 200 степени. Сервирајте веднаш!
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 100 г кокос 3 лажички какао 5 лажици мед 5 лажици растопен путер или маргарин прстофат сол 1 лажичка кафеав шеќер сок од свеж портокал околу 10-30 мл шеќер во прав за декорација

3030
БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

325
ЖЕЛЕ РОЛАТ

ЖЕЛЕ РОЛАТ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 150 г растопен путер 1 лажичка екстракт од ванила 1 лажица какао 250 мл млеко 2 ќесички шлаг-пена 1 пакетче желатин растворен во вода и растопен на пареа желе-бонбони во различни бои

10300
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

ПИЦА ПАЛЕНТА СО ЗЕЛЕНЧУК

150 г Палента 450 мл супа од коцка 1 пиперка 200 г тиквички 1 црвен кромид 1 лажица масло 1 исечкано чешне лук 1/2 лажичка црвен пипер 1/4 лажичка мелен ким малку чили во прав малку сол црн пипер 100гр. рендан кашкавал 1 лажица рендана кора од лимон 2 лажици сечкан магдонос 1 лажичка оригано

460
РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 250 г пире од костени 350 г путер 150 г чоколадо за готвење 100 г кокос 300 г шеќер во прав 50 мл вода

6-8120
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045