- 170 г Палента
- 800 мл вода
- 2 лажици „Вегета“
- ½ l доматно пире
- 1 кромид
- 1 исечкано чешне лук
- малку бело вино
- 10 г путер
- 2 лажици масло
- шампињони
- малку лимонов сок
- оригано и магдонос по желба
ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ
Состојки
2
40
Подготовка
КРОФНИ
За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА
‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички
Колач со кандирано овошје
225 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба
ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ
300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување
ДВОПЕК-ПИЦА
5-6 парчиња ‘Ржан двопек 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано
Клуб-сендвич со свеж зеленчук
8 парчиња Интегрален леб 8 листа марула; 16 парчиња сушени , ситно исечкани домати; 2 тиквички, исечени на тенки кругови; 1 модар патлиџан, исечен на тенки кругови; 2 домати, исечени на тенку кругови; 4 лажици нискокалоричен мајонез; маслиново масло; Сол и свежо мелен бибер
ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ
500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 50 мл маслиново масло 1/4 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 150 г рендан кашкавал 20 г рендан пармезан 50 мл доматен сос 100 г кулен јајце за премачкување
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ
За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф