ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

Состојки

  • 170 г Палента
  • 800 мл вода
  • 2 лажици „Вегета“
  • ½ l доматно пире
  • 1 кромид
  • 1 исечкано чешне лук
  • малку бело вино
  • 10 г путер
  • 2 лажици масло
  • шампињони
  • малку лимонов сок
  • оригано и магдонос по желба

2

40

Подготовка

Во 800 мл зовриена вода ставете 2 лажици „Вегета“, а потоа истурете ја палентата во водата и постојано мешајте на тивок оган околу 2-3 минути. Готовата палента сипете ја во намастен калап со округла форма.Сос од доматиНа масло испржете ситно сечкан кромид. Потоа додадете ситно сецкан лук и бело вино и кратко пропржете. Оставете да се вари сè додека течноста не испари. Потоа ставете ги исечканите домати, додадете шеќер и „Вегета“ и варете ги на тивок оган, околу 20 минути.Загрејте 10 г путер и 2 лажици масло. Додајте  ги исчистените шампињони. Прелијте ги со лимонов сок и кратко пропржете ги. Додајте ситно исечкан лук, оригано и лажица „Вегета“, па пропржете додека течноста не испари. На крајот додајте свежо исецкан магдонос.Оладената и стврдната палента извадете ја и исечете ја на даска на 8 парчиња. Потпечете ја со преостанатото масло и путер од двете страни, сè додека не добие златно-жолта боја.
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

3 пакувања Меки колачиња со чоко парчиња 2 жолчки  4 лажици шеќер  200 гр чоколадо за готвење  250 гр путер  100 мл млеко  малку рум  100 гр сецкано суво грозје  100 гр ситно сечкано желе  100 гр сечкани ореви

45
ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 50 мл маслиново масло 1/4 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 150 г рендан кашкавал 20 г рендан пармезан 50 мл доматен сос 100 г кулен јајце за премачкување

10-12140
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
Печен леб со фета сирење и домати

Печен леб со фета сирење и домати

8 парчиња `Rжан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

415
Рипчиња сендвичи

Рипчиња сендвичи

1 пакување Бел леб 2 конзерви туна од 180 г 1 стапче целер,ситно исечкано 2 супени лажици мајонез 1 многу тенко и дијагонално краставица марула

5-720
ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

ЧОКОЛАДНИ МАФИНИ

130 г Екстра бело брашно тип 400 200 г шеќер 35 г какао 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона малку сол 1 јајце 1 зрела пасирана банана 120 мл топла вода 60 мл млеко 60 мл масло за јадење 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден фил: 200 г чоколадо со минимум […]

6-850
ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол