ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

Состојки

  • 170 г Палента
  • 800 мл вода
  • 2 лажици „Вегета“
  • ½ l доматно пире
  • 1 кромид
  • 1 исечкано чешне лук
  • малку бело вино
  • 10 г путер
  • 2 лажици масло
  • шампињони
  • малку лимонов сок
  • оригано и магдонос по желба

2

40

Подготовка

Во 800 мл зовриена вода ставете 2 лажици „Вегета“, а потоа истурете ја палентата во водата и постојано мешајте на тивок оган околу 2-3 минути. Готовата палента сипете ја во намастен калап со округла форма.Сос од доматиНа масло испржете ситно сечкан кромид. Потоа додадете ситно сецкан лук и бело вино и кратко пропржете. Оставете да се вари сè додека течноста не испари. Потоа ставете ги исечканите домати, додадете шеќер и „Вегета“ и варете ги на тивок оган, околу 20 минути.Загрејте 10 г путер и 2 лажици масло. Додајте  ги исчистените шампињони. Прелијте ги со лимонов сок и кратко пропржете ги. Додајте ситно исечкан лук, оригано и лажица „Вегета“, па пропржете додека течноста не испари. На крајот додајте свежо исецкан магдонос.Оладената и стврдната палента извадете ја и исечете ја на даска на 8 парчиња. Потпечете ја со преостанатото масло и путер од двете страни, сè додека не добие златно-жолта боја.
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060
ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување

8-10300
ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

225
Клуб-сендвич со свеж зеленчук

Клуб-сендвич со свеж зеленчук

8 парчиња Интегрален леб 8 листа марула; 16 парчиња сушени , ситно исечкани домати; 2 тиквички, исечени на тенки кругови; 1 модар патлиџан, исечен на тенки кругови; 2 домати, исечени на тенку кругови; 4 лажици нискокалоричен мајонез; маслиново масло; Сол и свежо мелен бибер

325
ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

ВКУСНИ ЗЕМИЧКИ СО ПИЦА ФИЛ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млеко 50 мл маслиново масло 1/4 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 150 г рендан кашкавал 20 г рендан пармезан 50 мл доматен сос 100 г кулен јајце за премачкување

10-12140
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090