ЕКЛЕРИ

Состојки

За еклерите:

  • 150 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 пакетче прашок за печиво
  • 120 мл вода
  • 130 мл млеко
  • 130 г путер
  • 5 јајца на собна температура

За кремот:

  • 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг
  • 500 мл млеко
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 3 жолчки
  • 50 г путер
  • 200 мл слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена

За чоколадната глазура:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • 50 г путер

20

160

Подготовка

Најпрво подгответе го кремот за да може да се олади. Во тенџере на оган, ставете го млекото да се загрее, а настрана промешајте го пудингот од ванила, жолчките, екстрактот од ванила и малку од ладното млеко. Кога млекото ќе започне да врие, додадете ја смесата со пудингот и константно промешувајте. Тргнете го настрана и додадете го путерот, промешајте да се растопи и покријте со хартија за свежа храна за да не фати кора додека комплетно не се излади. Изматете ја слатката павлака или прашокот за шлаг и промешајте го во изладениоот пудинг. Оставете да се олади околу 1 час додека ги подготвите еклерите. За еклерите: Во тава на оган ставете ја водата, млекото, шеќерот и солта да зовријат. Додадете го брашното заедно со прашокот за печиво. Со дрвена лажица промешувајте и намалете ја температурата на средно. Треба да се оформи топка од тестото. Тргнете го настрана и додадете ги јајцата, промешувајќи помеѓу секое додавање. Вака подготвената смеса префрлете ја во готварски шприц со кружен отвор. Формирајте ги еклерите на хартија за печење обложена во тавче. Оформените еклери набрашнете ги со шеќер во прав пред да ги печете. Печете ги во загреана рерна на 230 степени 5 минути, а потоа намалете на 180 степени и печете уште 30 минути. Не отварајте ја рерната додека еклерите се печат. Оставете 15 минути да се изладат. Направете две или три дупчиња на секој еклер од долната страна и со помош на готварски шприц нанесете во секое дупче за да може филот рамномерно да се распредели. Растопете ја чоколадата заедно со путерот и секој еклер со предната страна потопете го во чоколадната глазура.
ТОРТА СО ЈАГОДИ

ТОРТА СО ЈАГОДИ

3 лажици Екстра Бело брашно тип 400 8 јајца 8 лажици шеќер 1 лажица масло за јадење 150 г сечкани ореви 100 г суво грозје 1 кесичка прашок за печиво За фил: 500 мл слатка павлака 150 мл крем-сирење 50 г шеќер во прав јагоди 100 г чоколадо за готвење

8-10105
РОЛАТ СО РОГАЧ

РОЛАТ СО РОГАЧ

500 г Екстра бело брашно тип 400 50 г шеќер 1 кесичка сув квасец 2 лажици кора од лимон прстофат сол 250 мл млеко 50 г растопен путер 2 жолчки За фил: 120 г рогач 200 мл млеко 100 г сецкани суви смокви 1 лажица рендана кора од лимон прстофат каранфилче во прав 1/2 лажица […]

6-8140
Колач со кандирано овошје

Колач со кандирано овошје

225 г Брашно за колачи 150 г путер 140 г шеќер 2 јајца 100 мл млеко кандирано овошје по желба

8-1060
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ

250 г Брашно за колачи 1 лажица шеќер 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 5 лажици студен путер 180 мл студено млеко 120 г рендан кашкавал 3 лажици рендан пармезан За премачкување: 2 лажици растопен путер 1 чешне лук ситно исечкано 1 лажичка свежо исечкан магдонос прстофат сол

1245
ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 400 г путер 180 г Екстра бело брашно тип 400 За фил: 150 г маскарпоне 1 јајце 100 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер 50 г свеж млад спанаќ 4 црвени пиперки […]

8-10240
МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

1 пакување Kолачиња со чоколадни парчиња 2 лажици растопен путер  малку сол  230 гр крем-сирење (маскарпоне)  60 гр шеќер  2 лажици свеж сок од лимон  1/2 лажичка екстракт од ванила   2 јајца  150 гр џем од боровинки  300 гр свежи боровинки За декорација: кора од лимета

1245
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400  200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]

10150