МИРИСЕН КОЛАЧ

Состојки

  • 250 г Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка цимет
  • 1/2 лажичка мелено каранфилче
  • 1/2 лажичка мелено мускатно оревче
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 јајца на собна температура
  • 150 г шеќер
  • 170 мл кисела павлака
  • кора од 1 портокал
  • 80 мл сок од портокал
  • 100 г шеќер
  • 60 мл масло за јадење
  • 150 г ореви

20

60

Подготовка

Во сад измешајте ги заедно брашното, прашокот за печиво, циметот, каранфилчето, мускатното оревче и солта. Во друг сад, изматете ги јајцата со шеќерот. Додадете ја киселата павлака заедно со кората од портокал и маслото за јадење. Мешајте додека сите состојки не се соединат. Додадете ги сувите состојки и добро промешајте. Додадете 100 гр од оревите и промешајте. Претурете ја смесата за колачот во тавче 20 х 20 см кое претходно ќе го премачкате со путер или масло за јадење. Исечкајте ги останатите ореви и нанесете ги врз смесата за колачот. Печете го колачот во загреана рерна на 160 степени, околу 35-40 минути. Подгответе сируп на тој начин што во тава на оган ќе го загреете сокот од протокал заедно со 100 гр шеќер. Оставете да врие околу 5-6 минути. Кога колачот ќе биде готов, полејте го со глазурата неколку пати за убаво да се впие внатре.
ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

ЦВЕТНИ СЕНДВИЧИ

1 пакување Бриош леб путер мармалад или џем

420
ТАВА СО ЗЕЛЕНЧУК

ТАВА СО ЗЕЛЕНЧУК

СОСТОЈКИ 1 векна Интегрален леб со сончоглед 500 г сечкани шампињони 200 г сечкан вргањ 100 г цели јатки ореви 1 главица ситно исечкан кромид 5 лажици доматен сос 2 средни моркови 1 лажица сечкан магдонос 2 лажици маслиново масло 1 среден компир, изрендан 2 лажички мешан сув зеленчук 500 мл булјон од зеленчук

4-650
КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

230 г Брашно за колачи 350 г суво грозје кора од 3 портокали 300 мл свежо исцеден сок од портокал 1 јајце 150 г мешано суво овошје по желба (урми, смокви, суви сливи, кајсии итн.)

1580
ТОРТА СО ТИКВА

ТОРТА СО ТИКВА

За пандишпан: 310 г Брашно за колачи 1 лажица цимет 1 лажичка сол 50 г какао 1 лажичка есктракт од ванила 350 г шеќер 180 г кисела павлака 4 јајца 2 белки 240 мл масло за јадење 150 г пире од сварена тиква (или испечена) За фил: 300 г омекнат путер на собна температура 700 […]

15120
ЗЕЛНИК

ЗЕЛНИК

За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

6-8120
ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

За мини фокачи: 400 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 1/4 свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол За пилешко во сланина: 4 парчиња пилешко бело месо 12 големи парчиња сланина босилек кора од 1 лимон сол и мелен црн пипер масло за јадење

480
КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ

За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

6-8180
„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

„ПРЕВРТЕНИ“ МАФИНИ СО ЧОКОЛАДО

За тесто: 180 г Брашно за колачи прстофат сол 60 мл врела вода 1 лажичка инстант кафе 60 г какао 60 мл кисела павлака 60 мл млеко 150 г омекнат путер 200 г шеќер 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила За чоколадниот крем: 100 г чоколадо 100 мл млеко 40 г путер на собна […]

640