За тесто:
- 2 филџани Екстра бело брашно тип 400
- 2 филџани шеќер;
- 2 филџани масло за јадење;
- 4 јајца;
- 1 филџан млеко;
- 2 филџани мелени ореви;
- 1 ќесичка прашок за печиво.
За фил:
- 200мл млеко;
- 150г шеќер;
- 100г чоколада;
- шлаг–пена.
Состојки
За тесто:
За фил:
Подготовка
За лиснато тесто: 300 г Брашно за колачи 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 200 г одмрзнати вишни 1 лажица нишесте 3 лажици шеќер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат цимет
8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 150г рендано фета сирење 2 лажички зрна копар, исечкан на мали парчиња 2 домати, исечкани на коцки оригано сол и свежо мелен бибер 4 листа зелена салата
1 пакување Двопек со сусам и просо 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена
За пандишпан: 170 г Брашно за колачи 1 лажичка сол 2 лажици какао 80 мл мед 80 мл масло за готвење 2 лажички оцет 1 пакетче ванилин шеќер 180 мл млеко За сос со вишни: 200 г вишни 100 г шеќер кора и сок од 1/2 портокал 2 лажици нишесте За чоколадна глазура: 100 г […]
За тесто: 450 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 50 мл масло за јадење сол За фил: 400 г урда 1 јајце 200 г сланина – ситно исечкана на коцки Сол
250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус
За тесто 500г Пекарско брашно тип 500; 250г мед; 100г шеќер; 150г маргарин; 1 јајце; 10г какао: 2 мали лажички цимет; 1 ќесичка прашок за печиво; 100г ситно сечкани бадеми. За филување 2 пудинга од ванила; ½ л млеко.
За бисквит основата: 3 пакувања дробени Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр путер За фил: 115 мл слатка павлака 100 гр чоколадо