МИНИ-ТОРТИЧКИ

Состојки

За тесто:

  • 2 филџани ЕСКТРА БЕЛО брашно тип 400;
  • 2 филџани шеќер;
  • 2 филџани масло за јадење;
  • 4 јајца;
  • 1 филџан млеко;
  • 2 филџани мелени ореви;
  • 1 ќесичка прашок за печиво.

За фил:

  • 200мл млеко;
  • 150г шеќер;
  • 100г чоколада;
  • шлаг–пена.

Подготовка

Јајцата и шеќерот се матат. Се додаваат останатите состојки по ред. Изматената смеса се истура во подмачкан и набрашнет плех. Се пече на 220°С околу 25 минути. По благо ладење од добиениот пандишпан со чаша се вадат парчиња во кружна форма, а тестото помеѓу нив се собира и се ситни со рака. Млекото, шеќерот и чоколадата се варат додека смесата не се изедначи. Во неа се меша иситнетото тесто и се филуваат тортичките. Се украсува со шлаг пена.
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

Состојки: малку црн пипер малку сол 500 g пченкарно брашно 50 ml масло

СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

СЛАТКИ ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ЈАГОДИ

Состојки 1 пакување пченичен тост леб со `рж 500мл слатка павлака 300г јагоди 2 лажички шеќер ½ лажичка екстракт од ванила

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

ПАЛЕНТА СО ПАРМЕЗАН

Состојки 600 мл вода; 600 мл млеко; 170 г пченкарно брашно; 40 г рендан пармезан; 40 г путер. За сосот: малку крупна сол; 60 г свеж босилек; 100 г рендан пармезан; 150 мл масло.

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

ДВОПЕК СО ПАРМЕЗАН

Состојки 4 парчиња двопек 6 лажици рендан пармезан 1 лажица путер 1 лажица сенф 1/2 лажица оригано

Печен леб со фета сирење и домати

Печен леб со фета сирење и домати

Состојки: 8 парчиња „Жито Лукс“ `ржан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

За 4 лица
Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

Состојки: 1кг ЕКСТРА БЕЛО брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

СОЛЕНИ СУСАМ-БОМБИЧКИ

Состојки За тесто: 500г СЕНАМЕНСКО бело брашно 2 јајца (1 цело јајце +1 жолчка за тесто) 2 лажички сол 1 супена лажичка рум или коњак 4 лажички прашок за печиво 1 маргарин за готвење 1 филџан кисело млеко 1 филџан масло за јадење За декорација: Белка од 1 јајце половина лажиче сол 100г сусам