МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

Состојки

  • 1 пакување Kолачиња со чоколадни парчиња
  • 2 лажици растопен путер 
  • малку сол 
  • 230 гр крем-сирење (маскарпоне) 
  • 60 гр шеќер 
  • 2 лажици свеж сок од лимон 
  • 1/2 лажичка екстракт од ванила  
  • 2 јајца 
  • 150 гр џем од боровинки 
  • 300 гр свежи боровинки

За декорација: кора од лимета

12

45

Подготовка

Рерната се загрева на 150 °C. Колачињата се блендираат, им се додаваат путерот и солта. На дното од секоја модла се става по 1½ супена лажица од смесата. Се печат 6 минути. Во меѓувреме се мати крем-сирењето со шеќерот и сокот од лимон, додека да се добие хомогена смеса. Се додаваат јајцата, едно по едно, и сè убаво се мати. Вака приготвениот крем рамномерно се распределува во 12-те модли. Мини-чизкејковите се враќаат во рерна и се печат уште 15-20 минути. Пред послужување внимателно се вадат од плехот. Се декорираат со по една лажица џем од боровинки, неколку свежи боровинки и тенко изрендана кора од лимета.
Клуб-сендвич со свеж зеленчук

Клуб-сендвич со свеж зеленчук

8 парчиња Интегрален леб 8 листа марула; 16 парчиња сушени , ситно исечкани домати; 2 тиквички, исечени на тенки кругови; 1 модар патлиџан, исечен на тенки кругови; 2 домати, исечени на тенку кругови; 4 лажици нискокалоричен мајонез; маслиново масло; Сол и свежо мелен бибер

325
ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

250 г Палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

430
ПОСНИ КИФЛИЧКИ

ПОСНИ КИФЛИЧКИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 10 г свеж квасец сол по вкус 2 лажици шеќер 60 мл масло за јадење сусам маргарин за премачкување

8-10120
ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

1 пакување  Бел леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер

4-630
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400  200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]

10150
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
КОЛАЧ СО КРУШИ

КОЛАЧ СО КРУШИ

270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши

6-850
КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

КОЛАЧ СО СУВО ОВОШЈЕ.

230 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 350 г суво грозје кора од 3 портокали 300 мл свежо исцеден сок од портокал 1 јајце 150 г мешано суво овошје по желба (урми, смокви, суви сливи, кајсии итн.)

1580