МИНИ ЧИЗКЕЈК СО БОРОВИНКИ

Состојки

  • 1 пакување Kолачиња со чоколадни парчиња
  • 2 лажици растопен путер 
  • малку сол 
  • 230 гр крем-сирење (маскарпоне) 
  • 60 гр шеќер 
  • 2 лажици свеж сок од лимон 
  • 1/2 лажичка екстракт од ванила  
  • 2 јајца 
  • 150 гр џем од боровинки 
  • 300 гр свежи боровинки

За декорација: кора од лимета

12

45

Подготовка

Рерната се загрева на 150 °C. Колачињата се блендираат, им се додаваат путерот и солта. На дното од секоја модла се става по 1½ супена лажица од смесата. Се печат 6 минути. Во меѓувреме се мати крем-сирењето со шеќерот и сокот од лимон, додека да се добие хомогена смеса. Се додаваат јајцата, едно по едно, и сè убаво се мати. Вака приготвениот крем рамномерно се распределува во 12-те модли. Мини-чизкејковите се враќаат во рерна и се печат уште 15-20 минути. Пред послужување внимателно се вадат од плехот. Се декорираат со по една лажица џем од боровинки, неколку свежи боровинки и тенко изрендана кора од лимета.
БАКЛАВА

БАКЛАВА

СОСТОЈКИ 3 пакувања Сендвич колачиња со ванила фил 250 г сечкани ореви 200 г сечкани бадеми 250 г растопен путер 500 г кори за баклава За шербет: 500 г шеќер 400 мл вода резанки од 1 лимон 2 пакетчиња ванилин шеќер

3090
ДВОПЕК-ПИЦА

ДВОПЕК-ПИЦА

5-6 парчиња Двопек со сусам 150-300 ml млака вода неколку парчиња шунка и кашкавал печурки, маслинки 1 свежа пиперка 1-2 јајца (по желба) пасирани домати (или кечап) оригано

225
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
ПОГАЧА

ПОГАЧА

700 г Екстра бело брашно тип 400 300 мл млако млеко 20 г свеж квасец 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 50 мл масло за јадење 2 белки од јајце сусам, афионово семе и маргарин за пред печење 2 жолчки измешани со 2 лажици млеко за премачкување на погачата

4-6180
ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

ТАРТ ОД ЈАБОЛКА И ЦИМЕТ

За бисквит основата:  250 гр изблендирани Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 80 гр омекнат путер 2 лажици шеќер 1 пакетче цимет За фил:  350 мл млеко со ниска масленост   6 жолчки  150 гр мед  ½ лажичка сол  1 лажичка екстракт од ванила За декорација: 2 јаболка исечкани на тенки ливчиња (се чуваат во лимонова […]

850
ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

ТОРТИЛЈИ СО МЕДИТЕРАНСКИ НАМАЗ

За пита лепчиња: 500 г Екстра бело брашно тип 400  250 мл млака вода прстофат сол 1 прашок за печиво За фил: 1 конзерва црвен грав 60 г кисела павлака 50 г фета сирење 30 г пченка 2 лажички свеж копар ситно исечкан 1 чешне лук 1 лажица свеж сок од лимон сол по вкус […]

4-595
ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

170 г Палента 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба

240