ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

Состојки

  • 300 г Екстра бело брашно тип 400
  • 150 мл вода
  • 120 г растопен путер
  • 1 лажица сол

За смеса со путер:

  • 400 г путер
  • 180 г Екстра бело брашно тип 400

За фил:

  • 150 г маскарпоне
  • 1 јајце
  • 100 г рендан кашкавал
  • сол и мелен црн пипер
  • 50 г свеж млад спанаќ
  • 4 црвени пиперки испечени и излупени
  • јајце за премачкување

8-10

240

Подготовка

Брашното, водата, путерот и солта се мешаат. Се меси тесто кое се остава во ладилник 2-3 часа. За да се направи мрсното тесто, се мешаат брашното и путерот. Оваа смеса се става помеѓу две парчиња хартија за печење за да се добие форма на квадрат. Вака подготвеното тесто се остава во ладилник 20 минути за да се стегне путерот. Првото тесто, како и мрсното тесто се расукуваат во долгнавеста кора. Се редат едно врз друго и се преклопува 3 пати. Се остава во ладилник 1 час. Постапката се повторува уште два пати. Во длабок сад се мешаат јајцето, маскарпонето и ренданиот кашкавал. Се зачинува со сол и мелен бибер по вкус. Лиснатото тесто се расукува со дебелина од 1 см. Од вака добиената кора се сечат квадрати. Во средината се нанесува филот, а краевите се премачкуваат со изматено јајце. Се печат во загреана рерна на 200°С околу 20 минути. Пред сервирање се додава младиот спанаќ врз секое парче.
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

2 пакувања Kолачиња со чоколадни парчиња 75 мл свежо цеден сок од лимета  100 мл кондензирано млеко  230 гр крем-сирење  55 гр растопен путер  150 гр слатка павлака (плус за декорација).

1230
ПИТА СО ПИЛЕШКО

ПИТА СО ПИЛЕШКО

500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ½ лажичка сол 250 г путер 120 мл вода 2 јајца За фил: 500 г варени пилешки гради исечкани на коцки 200 г сечкани шампињони 3 лажици путер 1 среден ситно исечкан кромид 2 сечкани моркови 120 г брашно 700 мл пилешки булјон 1 лажица мајчина душичка […]

4180
ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

ЛИСНАТИ ПЕЧИВА СО ВИШНА

За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 200 г одмрзнати вишни 1 лажица нишесте 3 лажици шеќер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат цимет

1290
ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Бриош леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

715
БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

8 парчиња ‘Ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

410
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090
БРЗА ПИТА

БРЗА ПИТА

За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

неколку парчиња ‘Ржан двопек 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол

450