За пандишпан:
- 500 г Брашно за колачи
- 400 г шеќер
- 250 г путер
- 4 јајца
- 300 мл млеко
- 1 пакетче ванилин шеќер
- кора од лимон и портокал
- ореви и кандирано овошје по желба
Состојки
За пандишпан:
Подготовка
За тестото на еклерите: 120 г Брашно за колачи 250 мл вода 80 г путер 4 јајца прстофат сол За филот: 100 г ф`стаци 100 мл ирски крем ликер 1/4 лажичка зелена прехрамбена боја 230 г крем-сирење 100 г бело чоколадо 250 мл изматен шлаг 50 г шеќер во прав За глазурата: 150 г бело […]
300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување
2 лажици Екстра бело брашно тип 400 1 лажица путер 4 лажици шеќер 1 жолчка 100 г чоколадо за готвење со мин. 60 % какао маса 3 лажици путер 1 лажичка екстракт од ванила прстофат сол 2 белки 50 г шеќер ½ лажичка алкохолен оцет
За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]
За тортилја лепчиња: 400 г Екстра бело брашно тип 400 160 мл млака вода прстофат сол 50 мл масло за јадење За крем-салата: 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки 5-7 лажици кисела павлака 300 г варена пченка 3 лажици рендан пармезан 150 г сечкани маринирани шампињони сол и мелен црн пипер по […]
За пандишпан: 100 г Брашно за колачи малку сол 50 г какао 120 мл врела вода 200 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца 1 лажичка екстракт од ванила За чоколаден мус: 250 г чоколадо за готвење 50 г какао 3 јајца 3 лажици путер 300 мл слатка павлака малини. За декорација: 100 […]
12 парчиња Двопек со сусам и просо 2 мали шолји сок од брусница 1/2 мала шолја вода 125 g шеќер 1 ќесичка цимет 1 парче кора од лимон 2 лажици густин 2 лажици бадеми 2 лажици суво грозјеД
За тесто: 700г Сенаменско брашно 380-400мл вода 10г шеќер 300г брашно за посип 20мл масло за јадење 300мл зејтин за попрскување 10г свеж квасец 15г сол Фил по желба.