МЛЕЧНА КИФЛА

Состојки:

  • 1кг ЕКСТРА БЕЛО брашно тип 400
  • 500мл млеко
  • 40г квасец
  • 200мл масло за јадење
  • 100г шеќер
  • 1 мало лажиче сол

Подготовка

Состојките се ставаат во сад и се замесуваат убаво додека да се добие изедначено меко тесто, кое се покрива и се остава да стаса околу 20 минути. Од тестото се одделуваат топчиња од кои се развива мала кора која се ролува во кифличка. Кифлите се редат на подмачкан плех и покриени се оставаат на топло околу 20 минути. Стасаните кифли се печат на 220°С до 250°С околу 25 минути во зависност од рерната.
Сендвич со цвекло и моцарела

Сендвич со цвекло и моцарела

БРЗИ БРУСКЕТИ

БРЗИ БРУСКЕТИ

Состојки 8 парчиња ‘ржан двопек 4 чешниња лук 2 лажици маслиново масло 4 црвени печени пиперки 200 g сирење магдонос

БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

БРУСКЕТИ СО ПРШУТА

Состојки неколку парчиња двопек 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

Состојки 3-4 парчиња двопек 250 g свежи шампињони 1 главица кромид 1 лажица брашно 1 јајце 1,5 l вода 100 ml кисела павлака магдонос маслиново масло сол, сув зачин по желба

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

Состојки 200 г пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 к бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

Жито Лукс рецепт – мафини за Денот на вљубените

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

ПИЛЕШКА ТОРТА ОД ТОСТ ЛЕБ

Состојки 1 пакување бел тост леб 1кг сварен пилешки стек 1 шолја мајонез сок и кора од 1 лимон ситно изрендана 80 г растопен путер 80 г рукола крупно исечкана ¾ шолја ситно исечкани зачински билки (магдонос, нане, копар, босилек) сол и бибер