ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

Состојки

  • 2 пакувања Kолачиња со чоколадни парчиња
  • 75 мл свежо цеден сок од лимета 
  • 100 мл кондензирано млеко 
  • 230 гр крем-сирење 
  • 55 гр растопен путер 
  • 150 гр слатка павлака (плус за декорација).

12

30

Подготовка

Издробените колачиња се матат со путерот. Во друг сад се мати крем-сирењето додека да се добие мека смеса, па се додава кондензираното млеко. Непрестано се мати за да се добие хомогена смеса. Се додава сокот од лимета. Однапред изматената слатка павлака се додава во сместа од крем-сирењето и се меша додека сите состојки се соединат. Силиконските модли за мафини се полнат со смесата од крем-сирење до ¾ од калапот. Одозгора се става од бисквит-смесата и се оставаат во фрижидер додека да се стврдне кремот. Внимателно се вадат од силиконските модли и се сервираат со бисквит основата надолу. Се декорираат со слатка павлака и парче лимета.
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

9 парчиња Пченичен двопек 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

ПЧЕНКАРНА ПОГАЧА

200 г Пченкарно брашно 1 ќесичка прашок за печиво 1 шолја масло 4 јајца 1 шолја млеко 1 шолја минерална вода 100 г палента 200 г бело брашно 200 г сирење 400 г спанаќ 1 пиперка

4-645
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Пченичен двопек 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
РАВИОЛИ

РАВИОЛИ

За тесто: 400 г Екстра бело брашно тип 400 4 јајца малку сол За фил: 200 г крем-сирење 100 г пармезан

2-450
БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

БРУСКЕТИ СО ТУНА, ПИПЕРКА И БЛИТВА

5-6 парчиња ‘Ржан двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук

325