КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

Состојки

За кори:

  • 500 г Екстра бело брашно тип 400
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 200 г омекнат путер на собна температура
  • 130 г шеќер во прав
  • 3 лажици мед

За фил:

  • 120 г Палента
  • 750 мл млеко
  • 100 г шеќер
  • 2 ќесички пудинг
  • 500 мл млеко
  • 5 лажици шеќер
  • 100 г омекнат путер
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 2 лажици сок од лимон

12

90

Подготовка

Во длабок сад промешајте ги заедно брашното, прашокот за печиво, шеќерот во прав, медот и омекнатиот путер. Замесете тесто, свиткајте го во хартија за печење и чувајте го во ладилник додека го подготвувате филот. Во тенџере на оган сварете ги заедно палентата и млекото (750 мл) и додадете шеќер (100 г). Промешајте, и кога палентата ќе биде сварена, покријте со хартија за свежа храна за да не фати кора. Во друго тенџере на оган, сварете ги двата пудинга во млекото (500 мл) заедно со шеќерот (5 лажици). Додадете лимон и ванила и промешајте. Кога пудингот ќе се свари, покријте со хартија за свежа храна за да не се формира кора. Кога двата фила (палентата и пудингот) ќе се изладат, промешајте ги посебно со миксер, а потоа соединете ги. Додадете го и путерот и повторно изматете. Филот е веќе готов. Оставете го во ладилник покриен со хартија за свежа храна за да не фати кора. Тестото поделете го на 4 еднакви дела и секој дел расукајте го во кора колку што ќе ви биде тепсијата во која ќе го печете (таа од рерната). Печете ги корите одделно по 7-10 минути на температура од 180 степени. Изладените кори ставете ги во високо тавче и филувајте со ¼ од филот, потоа нанесете од кората, па од филот, кора, па фил и уште еднаш кора и на крајот фил. На крај, покријте со чоколадна глазура (100 гр чоколадо растопено на пареа со 70 гр путер). Декорирајте со парче бадем.
Сендвич со туна и црвена пиперка

Сендвич со туна и црвена пиперка

8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 200г туна од конзерва; 2 големи лажици нискокалоричен мајонез; 2 свежи главици кромид, ситно исечкани; 1 црвена блага пиперка, ситно исечкана; 1 мала лажица копар, ситно исечкан; сол и свежо мелен бибер; 4 листа марула.

410
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

КРЕМАСТИ КОЛАЧИЊА

За кори: 500 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 200 г омекнат путер на собна температура 130 г шеќер во прав 3 лажици мед За фил: 120 г Палента 750 мл млеко 100 г шеќер 2 ќесички пудинг 500 мл млеко 5 лажици шеќер 100 г омекнат путер 1 лажичка […]

1290
СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

СОЛЕНА ДВОПЕК-ТОРТА

‘Ржан двопек (потребно е едно цело пакување и уште 1/4 од друго пакување) 200 g мајонез 2 павлаки 5 јајца 200 g  шунка 100 g кечап 300 g сирење или кашкавал 8 кисели краставички

5-640
МЛЕЧНА КИФЛА

МЛЕЧНА КИФЛА

1кг Екстра бело брашно тип 400 500мл млеко 40г квасец 200мл масло за јадење 100г шеќер 1 мало лажиче сол

90
Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

Жито Лукс рецепт – Торта со моркови

845
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
ПЕРЕЦИ

ПЕРЕЦИ

За тестото 1кг Екстра бело брашно тип 400 1 маргарин за готвење 250мл масло за јадење 150мл јогурт 1 лажичка сол 3 жолчки од јајца 1 ќесичка прашок за печиво За премачкување 3 белки сусам сол

30