ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

Состојки

  • 1 шолја Палента
  • 1 шолја вода
  • 1 1/2 шолја млеко
  • 1 1/2 шолја бел шеќер
  • 1 стапче цимет
  • 1/2 шолја путер

4

30

Подготовка

Во тенџере со средна големина, на средна температура,  се загреват водата, млекото, шеќерот и стапчето цимет. Се остава да зоврие и  се трга од шпоретот. Се отстранува стапчето цимет.Во друго тенџерче на средна температура  се растопува путерот и  се остава да зоврие,  притоа се внимава да не стане кафен (т.е. да не изгори). Тенџерето се трга од шпоретот и полека  се додава палентата, малку по малку, сè додека смесата не стане компактна. Потоа се меша со смесата од млеко, додавајќи постепено. Се меша сè додека смесата не се згусне. Се сервира по желба.
ПОГАЧА

ПОГАЧА

За тесто: 1кг Пекарско брашно тип 500 2 лажички сол 1 маргарин за премачкување 40г квасец 2 јајца 150мл масло за јадење 100мл млеко 2 лажички шеќер околу 300 мл вода сусам или ким за декорација.

90
ЧОКОЛАДНА ТОРТА

ЧОКОЛАДНА ТОРТА

За пандишпани: 80 г Брашно за колачи 6 белки 6 лажици шеќер 120 г мелени ореви 1 ќесичка ванилин шеќер За фил: 400 мл млеко 6 жолчки 10 лажици шеќер 1 пудинг од чоколадо 200 г омекнат путер малку рум За декорација и вториот фил: 2 ќесички шлаг-пена 250 г млеко, 2 лажици какао 1 […]

12120
ЛИЖАВЧИЊА КОЛАЧИЊА

ЛИЖАВЧИЊА КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 1 пакување Сендвич колачиња со какао и какао фил 150 г растопено бело чоколадо 150 г растопено црно чоколадо пеперминт бомбони искршени на мали парчиња дрвени стапчиња

730
ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

ПИЛЕШКА САЛТИНБОКА ФОКАЧА

За мини фокачи: 400 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млака вода 1/4 свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол За пилешко во сланина: 4 парчиња пилешко бело месо 12 големи парчиња сланина босилек кора од 1 лимон сол и мелен црн пипер масло за јадење

480
ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

ГАЛЕТ СО ДОМАТИ И КИСЕЛА ПАВЛАКА

За тесто: 270 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол 200 г ладен путер 100 мл ладна вода За фил: 2-3 домати 300 г кисела павлака сув или свеж копар, ситно исечкан 1 чешне лук 100 г ситно изрендан кашкавал маслиново масло 1 јајце за премачкување

2-460
КИШ

КИШ

За тесто: 350 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 240 г ладен путер исечкан на коцки 50-60 мл студена вода За фил: 250 г исечкана сланина на коцки 2 лажици маслиново масло 1 средна главица кромид ситно исечкана 3 јајца 2 жолчки 270 мл неутрална павлака 1 лажичка сол 1 лажичка мелен […]

6120
ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

ЧИЗКЕЈК СО АРОНИЈА

За кора: 400 г Брашно за колачи 1/2 лажичка сол 130 г студен путер кора од 1 лимон 70 г шеќер 2 јајца 1 лажица ванила За фил: 220 г крем-сирење 220 г кисела павлака 100 г шеќер 2 лажици нишесте 2 јајца 1 лажица екстракт од ванила 350 г аронија

10100
ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

ФРАНЦУСКИ СЕНДВИЧ „CROQUE – MONSIEUR“

СОСТОЈКИ 1 пакување Бриош леб 250 мл бешамел сос 10-тина парчиња шунка 10-15 парчиња кашкавал 200 г рендан кашкавал мелен црн пипер по вкус

450