ПУДИНГ СО ПАЛЕНТА

Состојки

  • 1 шолја Палента
  • 1 шолја вода
  • 1 1/2 шолја млеко
  • 1 1/2 шолја бел шеќер
  • 1 стапче цимет
  • 1/2 шолја путер

4

30

Подготовка

Во тенџере со средна големина, на средна температура,  се загреват водата, млекото, шеќерот и стапчето цимет. Се остава да зоврие и  се трга од шпоретот. Се отстранува стапчето цимет.Во друго тенџерче на средна температура  се растопува путерот и  се остава да зоврие,  притоа се внимава да не стане кафен (т.е. да не изгори). Тенџерето се трга од шпоретот и полека  се додава палентата, малку по малку, сè додека смесата не стане компактна. Потоа се меша со смесата од млеко, додавајќи постепено. Се меша сè додека смесата не се згусне. Се сервира по желба.
БАКЛАВА

БАКЛАВА

СОСТОЈКИ 3 пакувања Сендвич колачиња со ванила фил 250 г сечкани ореви 200 г сечкани бадеми 250 г растопен путер 500 г кори за баклава За шербет: 500 г шеќер 400 мл вода резанки од 1 лимон 2 пакетчиња ванилин шеќер

3090
КРОФНИ

КРОФНИ

За тесто 1кг Екстра бело брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

8-1060
ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

250 г Палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

430
ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

ЛИСНАТА ПИТА СО КАЈСИИ

За тесто: 300 г Брашно за колачи 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење прстофат сол 150 г путер или маргарин За фил: 1 тегла компот од кајсии (само половинки убаво исушени со помош на кујнски бришач) 3 лажици џем од кајсии 2 лажици шеќер 1 жолчка изматена со 1 лажичка млеко за […]

690
ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

ПАЛАЧИНКИ СО ПИРЕ ОД ТИКВА

150 г Брашно за колачи 180 мл млеко 100 мл пире од тиква 1 јајце 2 лажици шеќер 1 лажичка цимет 1 лажичка мелен ѓумбир слатка павлака за декорација

620
БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

БАСТУНЧЕ ПОЛНЕТО СО МЕЛЕНО МЕСО

За тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 100 мл млеко 50 мл масло за јадење 1 белка сол по вкус 1 лажичка шеќер 1 пакетче сув квасец За фил со мелено месо: 250 г мелено месо 1 главица кромид, ситно исечкана сол и мелен црн пипер по вкус 1 лажица шарена сол масло […]

4-6120
Инес торта

Инес торта

12 парчиња Двопек со сусам и просо 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници

860
ПРИНЦЕС-КРОФНИ

ПРИНЦЕС-КРОФНИ

За принцес-крофните: 150 г Брашно за колачи 250 мл вода 130 г путер 4 јајца шеќер во прав за пред печење За ванила кремот: 500 мл млеко 2 пудинга од ванила 8 лажици шеќер 4 лажици путер 250 г изматена слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена За глазурата: 100 г чоколадо 100 г путер

2060