ЕМПАНАДАС СО ПЕЧУРКИ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 1 лажица Екстра бело брашно тип 400
  • 2 лажици путер
  • 1 средна главица кромид
  • 500 г свежи шампињони
  • 200 мл вода
  • 1 лажица сув босилек
  • 1 лажица мешан сув зеленчук
  • сол и мелен црн пипер по вкус
  • 1 јајце за премачкување

4-6

60

Подготовка

Во длабок сад се мешаат брашното, шеќерот, солта, и квасецот. Се додава млекото, јајцето и маслото за јадење. Се замесува меко тесто. Во тава на оган се растопува путерот, се додава кромидот да се испржи, па се додаваат шампињоните. Сé се пржи околу 5-7 минути. Се додава 1 лажица нишесте, вода и зачините. Се меша и се готви додека се добие густа смеса. Од тестото се раскува кора од која со мала чинија се вадат кругови. На едната половина од круговите се става од филот, па се преклопуваат со другата половина. Со помош на виљушка се притискаат краевите од добиените полумесечинки. Секоја емпанада се премачкува со јајце. Се пече на 170°С, 20-25 минути.
КУГЛОФ

КУГЛОФ

500г Пекарско брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон

8-1080
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

ОВОШНИ СЕНДВИЧИ

Бриош леб 250г путер 200г мед овошје (банани, јагоди или киви)

715
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ПУДИНГ

1 пакување Пченичен двопек 500г шеќер 1л вода 2 ќесички ванилин шеќер 2 ќесички пудинг од чоколадо 2 ќесички шлаг пена

825
ШПАНСКА ПИТА

ШПАНСКА ПИТА

275 г Пченкарно брашно 4 јајца 2,5дл млеко 1,25 дл масло 1 прашок за печиво 100 г бело брашно 150 г ситно исечкана шунка 150 г ситно исечкани кисели краставички 150 г печени црвени пиперки, исчистени и ситно исечкани 100 г сланина исечкана на мали коцки малку сол

6-850
ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

ЛАЗАЊА СО СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 3 јајца малку сол За фил: 1 главици кромид 250 г свежи шампињони 3 лажици маслиново масло 2 чешниња лук 250 г урда 500 г свеж спанаќ 1 лажица оригано 1 лажица сол 400 г кашкавал 100 г бешамел сос

4-690
ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

За тестенини: 100 г Екстра бело брашно тип 400 1 јајце прстофат сол За сос: 40 г рендан пармезан 1/2 лажичка мелен црн бибер маслиново масло

230

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ