ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ

Состојки

  • 250 г Палента
  • 1 л млеко
  • малку вода
  • мускатно оревче
  • 2 лажици маслиново масло
  • 100 г кромид
  • 2 чешниња лук
  • 60-100 г трапист кашкавал
  • малку сол
  • црн пипер
  • 1/2 л доматно пире

4

30

Подготовка

Водата и млекото се помешуваат и се загреваат. Се додава палентата со постојано мешање. Се вари 5 минути и готовата палента се претура во соодветен калап. Во загреано масло се става ситно исечкан кромид и лук, се додава доматното пире и зачините, кратко се продинстува. Изладената палента се истресува на даска за сечење и се сече на квадрати. Садот се премачкува со масло, се редат коцките од палентата и се преливаат со половина сос. Одозгора се ренда сирењето и се продолжува со редењето додека не се потрошат состојките. Јадењето се потпекува во рерна околу 15 минути, на температура од 200ºC.
КОЛАЧ СО КРУШИ

КОЛАЧ СО КРУШИ

270 г Екстра бело брашно тип 400 20 г какао 20 г нишесте 1 прашок за печиво 200 г путер 100 г шеќер во прав 1 банана 5 јајца 1 лажичка екстракт од ванила 3 круши

6-850
Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

Жито Лукс рецепт – Солена торта со интегрален леб на парчиња

4-615
ЛЕБ

ЛЕБ

1кг Пекарско брашно тип 500; 30г свеж квасец; 20г сол; 10г шеќер; околу 580мл вода.

4140
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ

6-8155
Ванила куглоф

Ванила куглоф

За пандишпан: 500 г Брашно за колачи 400 г шеќер 250 г путер 4 јајца 300 мл млеко 1 пакетче ванилин шеќер кора од лимон и портокал ореви и кандирано овошје по желба

8-1080
Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

Жито Лукс рецепт – ролат со цимет

8
НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

НЕОБИЧЕН ДОРУЧЕК

СОСТОЈКИ 1 пакување Интегрален леб со овесни снегулки 4-5 парчиња 6 јајца 250 мл млеко 250 г кашкавал 1 главица кромид 100 г кашкавал чедар.

4-6180
НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

НОВОГОДИШНИ ЕЛКИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 220 мл кисела вода 4 лажици масло за јадење прстофат сол 250 г путер или маргарин За премачкување: 150 г сланина исечкана на тенки парчиња 1 изматено јајце 1-2 лажици сенф

8-1090