- 250 г Палента
- 1 л млеко
- малку вода
- мускатно оревче
- 2 лажици маслиново масло
- 100 г кромид
- 2 чешниња лук
- 60-100 г трапист кашкавал
- малку сол
- црн пипер
- 1/2 л доматно пире
ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ
Состојки

4

30

Подготовка

СОЧНИ СОЛЕНИ КОЛАЧИ
250 г Брашно за колачи 1 лажица шеќер 1 лажичка сол 1/2 лажичка лук во прав 5 лажици студен путер 180 мл студено млеко 120 г рендан кашкавал 3 лажици рендан пармезан За премачкување: 2 лажици растопен путер 1 чешне лук ситно исечкано 1 лажичка свежо исечкан магдонос прстофат сол

Печен леб со фета сирење и домати
8 парчиња `Rжан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

МИЛИБРОД
250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус

ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ
170 г Палента 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба

ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ
За тортилја лепчиња: 400 г Екстра бело брашно тип 400 160 мл млака вода прстофат сол 50 мл масло за јадење За крем-салата: 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки 5-7 лажици кисела павлака 300 г варена пченка 3 лажици рендан пармезан 150 г сечкани маринирани шампињони сол и мелен црн пипер по […]

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ
За тесто 1 пакување Двопек со сусам и просо 4 јајца 1 прашок за печиво 1 шолја шеќер 1 шолја масло за јадење 1 шолја ореви 1 шолја павлака За фил (шербет) 800 g шеќер 2 шолји вода 1 ќесичка ванилин шеќер За глазура: 1 шлаг крем или слатка павлака