- 8 парчиња ‘Ржан двопек
- 4 чешниња лук
- 2 лажици маслиново масло
- 4 црвени печени пиперки
- 200 g сирење
- магдонос
БРЗИ БРУСКЕТИ
Состојки

4

10

Подготовка

ПЕЧУРКИ ВО ЛИСНАТО ТЕСТО
За лиснато тесто: 300 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл кисела вода 2 лажици масло за јадење 150 г путер или маргарин прстофат сол За фил: 250 г свежи шампињони 2 раце свеж спанаќ 1 лажичка сол 1 лажица мешан сув зеленчук 1 лажичка сенф 1 главица ситно исечкан кромид 1 чешне лук […]

ПРОЈА
За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

ЗЕЛНИК
За тесто: 1кг Екстра бело брашно тип 400 ½ свеж квасец 500 мл вода сол по вкус За фил: 4 страка праз 1 јајце 200 г урда

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ
1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

КИШ СО ПРАЗ И КАШКАВАЛ
За тесто: 250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г путер 60 мл вода 1 јајце За фил: 250 г праз 2 лажици путер 150 г рендан кашкавал 360 мл неутрална павлака 4 јајца 1 лажица сол

ПАЛЕНТА СО ДОМАТИ
250 г Палента 1 л млеко малку вода мускатно оревче 2 лажици маслиново масло 100 г кромид 2 чешниња лук 60-100 г трапист кашкавал малку сол црн пипер 1/2 л доматно пире

Инес торта
12 парчиња ‘Ржан двопек 200 г чоколаден прелив 200 г свежо кравјо несолено сирење 545 мл вода 25 г шеќер во прав 2 ќесички ванилин шеќер 200 г павлака за шлаг 700 г компот од вишни 20 г безбоен прелив за торти 100 г лешници