ЧОКОЛАДНА ТОРТА

Состојки

За декорација: 

  • чоколадни трошки и кандирани цреши.

12

40

Подготовка

Колачињата крупно се кршат и се ставаат во сад. Правоаголна модла се обложува со хартија за печење. Путерот и какаото се топат на ниска температура и се меша додека путерот не се стопи. Се додава млекото и сè се меша додека состојките не се соединат. Смесата се трга од оган и се додава брендито. Вака приготвената смеса се додава на бисквитите и се меша за да се добие хомогена смеса. Смесата од бисквити се става во правоаголна модла, се покрива со фолија и се остава да се излади во замрзнувач неколку часа. Пред послужување се посипува со чоколадни трошки и се декорира со кандирани цреши.
БРЗА ПИТА

БРЗА ПИТА

За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
Цимет ролнички

Цимет ролнички

За тесто: 400 г Брашно за колачи 3 лажици шеќер 100 мл млеко 3 лажици путер 1 јајце За фил: 3 лажици путер 5 лажици цимет 200 г кафеав шеќер

12-1645
ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

ЛИСНАТИ ПОЛЖАВИ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 180 г Екстра бело брашно тип 400 400 г путер За филот: 200 г парчиња кашкавал 200 г парчиња шунка 50 г сечкани ф’стаци 100 г доматен сос 1 јајце за премачкување

8-10300
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

15 парчиња Двопек со сусам и просо 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање

660
ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

ДОМАШНО ТОБЛЕРОНЕ

Потребни состојки: 200 гр мелени Колачиња со чоколадни парчиња и лешници 150 гр путер 200 гр чоколада  2 лажици мед  1 дл кока-кола  200 гр шеќер  75 гр крупно сечкани лешници 75 гр крупно сечкани бадеми  100 гр чоколада за глазура

10-1230
ЕКЛЕРИ

ЕКЛЕРИ

За еклерите: 150 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажици шеќер 1 лажичка сол 1/2 пакетче прашок за печиво 120 мл вода 130 мл млеко 130 г путер 5 јајца на собна температура За кремот: 1 1/2 ќесички инстант ванила пудинг 500 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 3 жолчки 50 г путер […]

20160
ПРИНЦЕС-КРОФНИ

ПРИНЦЕС-КРОФНИ

За принцес-крофните: 150 г Брашно за колачи 250 мл вода 130 г путер 4 јајца шеќер во прав за пред печење За ванила кремот: 500 мл млеко 2 пудинга од ванила 8 лажици шеќер 4 лажици путер 250 г изматена слатка павлака или 2 ќесички шлаг-пена За глазурата: 100 г чоколадо 100 г путер

2060
МАДЛЕНИ

МАДЛЕНИ

1 шолја Екстра бело брашно тип 400 3 јајца 50 г шеќер кора од портокал 1 лажичка прашок за пециво прстофат сол 6 лажици растопен путер

3090