КОЛАЧ СО КРУШИ

Состојки

  • 270 г Екстра бело брашно тип 400
  • 20 г какао
  • 20 г нишесте
  • 1 прашок за печиво
  • 200 г путер
  • 100 г шеќер во прав
  • 1 банана
  • 5 јајца
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 3 круши

6-8

50

Подготовка

Брашното, какаото, нишестето и печивото се мешаат во сад. Во друг длабок сад пенесто се мати путерот, шеќерот во прав, испасираната банана, јајцата и екстрактот од ванила. Се додаваат сувите состојки и сè убаво се меша за да се добие хомогена смеса. Смесата се става во претходно подмачкан калап и се додаваат трите цели круши на еднакво растојание. Колачот се пече во загреана рерна на 180°С околу 30-35 минути. Откако ќе се излади, се наросува со шеќер во прав.
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС

За основата:  200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер  2 лажици шеќер За чоколадниот мус:  225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња  55 гр путер  3 јајца (одвоени белките од жолчките)  55 гр шеќер во прав  375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња

8-1045
ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ

170 г Палента 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба

240
РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 250 г пире од костени 350 г путер 150 г чоколадо за готвење 100 г кокос 300 г шеќер во прав 50 мл вода

6-8120
Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

Жито Лукс рецепт – Just 2 Good чиа пудинг

3240
Сендвич со пилешко филе и сенф

Сендвич со пилешко филе и сенф

8 парчиња  Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

425
МИНИ-ТОРТИЧКИ

МИНИ-ТОРТИЧКИ

За тесто: 2 филџани Екстра бело брашно тип 400 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.

6-860
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ

За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400  200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]

10150
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300