- 270 г Екстра бело брашно тип 400
- 20 г какао
- 20 г нишесте
- 1 прашок за печиво
- 200 г путер
- 100 г шеќер во прав
- 1 банана
- 5 јајца
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 3 круши
КОЛАЧ СО КРУШИ
Состојки
6-8
50
Подготовка
ТАРТ СО ЧОКОЛАДЕН МУС
За основата: 200 гр изблендирани Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр омекнат путер 2 лажици шеќер За чоколадниот мус: 225 гр чоколадо за готвење исечкано на парчиња 55 гр путер 3 јајца (одвоени белките од жолчките) 55 гр шеќер во прав 375 мл слатка павлака За декорација: чоколадни парчиња
ПАЛЕНТА СО ПЕЧУРКИ
170 г Палента 800 мл вода 2 лажици „Вегета“ ½ l доматно пире 1 кромид 1 исечкано чешне лук малку бело вино 10 г путер 2 лажици масло шампињони малку лимонов сок оригано и магдонос по желба
РОЛАТ СО ПИРЕ ОД КОСТЕНИ
СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 250 г пире од костени 350 г путер 150 г чоколадо за готвење 100 г кокос 300 г шеќер во прав 50 мл вода
Сендвич со пилешко филе и сенф
8 парчиња Бел леб 2 пилешки филеа 2 домати исечкани на коцки 2 лажици сенф малку маслиново масло сол и свежо мелен бибер 4 листа марула
МИНИ-ТОРТИЧКИ
За тесто: 2 филџани Екстра бело брашно тип 400 2 филџани шеќер; 2 филџани масло за јадење; 4 јајца; 1 филџан млеко; 2 филџани мелени ореви; 1 ќесичка прашок за печиво. За фил: 200мл млеко; 150г шеќер; 100г чоколада; шлаг–пена.
ШТРУДЛА СО ЧОКОЛАДО И ОРЕВИ
За тесто: 500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 лажица шеќер 1/2 свеж квасец 3 лажици масло за јадење 3 жолчки 150 г шеќер во прав 1 лажичка екстракт од ванила За фил: 100 мл млеко 100 г чоколадо за готвење 100 г шеќер 100 г ситно мелени ореви 2 лажици […]
КРОАСАНИ
500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување