- 500 г Екстра бело брашно тип 400
- 125 мл млеко
- 2 лажици шеќер
- ½ квасец
- ½ печиво
- 1 јајце
- 150 мл јогурт
- 2 лажици масло за јадење
- сол по вкус
За фил:
- доматен сос
- 10-тина парчиња брокула
- црвена пиперка
- 10-тина маслинки
- 300 г кашкавал
- 250 г шампињони
Состојки
За фил:
Подготовка
5-6 парчиња ‘Ржан двопек 1 конзерва туна 2-3 зелени пиперки неколку листови блитва маслиново масло лимонов сок (1/2 лимон) сол, бибер, лук
230 г Екстра бело брашно тип 400 150 г шеќер 120 мл масло за јадење 2 јајца кора од 1 лимон неколку капки екстракт од бадем 100 г цели бадеми 100 г суво грозјe 2 лажички прашок за печиво малку сол 1 јајце, изматено за премачкување
300 г Eкстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 3 лажички шеќер 250 г омекнат путер 80 мл студена вода За фил: 5 свежи и тврди праски 3 лажици шеќер 2 лажици пудинг од ванила
250 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 125 г маргарин на собна температура 70 мл вода За фил: 2 тиквички 2 модри патлиџани 1 домат 200 г свежи шампињони 400 мл доматен сос 1 главица кромид 2 чешниња лук сол и мелен црн пипер по вкус
500 г Екстра бело брашно тип 400 200 мл млеко 1 белка 50 мл масло за јадење 20 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 1 лажичка сол јајце за премачкување сусам и мак за декорација 100 г омекнат путер
За тесто: 800 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млеко 2 јајца 1 белка од јајце 1 жолчка за премачкување 50 мл масло за јадење 50 мл јогурт 30 г свеж квасец 2 лажички сол 1 лажица шеќер За фил: 150 г путер или маргарин 300 г урда
неколку парчиња ‘Ржан двопек 150 g пршута 300 g чери домати 1 топка моцарела сирење власец (може и магдонос или младо кромитче) маслиново масло 1 чешне лук, сол