КИШ

Состојки

За тесто:

За фил:

  • 250 г исечкана сланина на коцки
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 средна главица кромид ситно исечкана
  • 3 јајца
  • 2 жолчки
  • 270 мл неутрална павлака
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка мелен црн пипер
  • 1 лажичка црвен пипер
  • 250 г рендан кашкавал
  • 20 г рендан пармезан

6

120

Подготовка

Во длабок сад измешајте ги заедно брашното и солта. Додајте го изладениот исечкан путер. Со помош на рацете втријте го путерот во брашното за да создадете структура налик на песок. Потоа додадете ја студената вода постепено промешувајќи со дрвена лажица се додека не се оформи топка од тесто. Оформете го тестото во облик на диск и завиткајте го во хартија за печење. Оставете го да се излади во ладилник околу 1 час. Расукајте го потоа во округла форма со дебелина од 1 см и ставете го во округло тавче. Отстранете ги краевите што висат. Вратете го во ладилник за повторно да се стегне. Во сад настрана, изматете ги јајцата заедно со неутралната павлака и жолчките, додајте сол, мелен црн пипер и црвен пипер. Додадете го ренданиот кашкавал и пармезан. Во тава со масло испржете ги кромидот и исечканата сланина околу 2-3 минути колку само да омекнат. Изладете околу 5-10 минути. Загрејте ја рерната на 185 степени. Во тавчето со тестото најпрво ставете ги кромидот и сланината заедно врз целата површина. Одозгора полејте го целиот киш со течноста од јајца и неутралната павлака. Печете на 185 степени околу 30-35 минути или додека комплетно не зарумени и не биде смесата жива во средината при проверка со чепкалка.
КОЛАЧ СО АФИОН

КОЛАЧ СО АФИОН

4 чаши Пекарско брашно тип 500 2 чаши млеко 2 чаши шеќер 2 чаши масло за јадење 100г афион во зрно 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
БРЗА ПИТА

БРЗА ПИТА

За тесто: 18 супени лажици Сенаменско бело брашно 4 јајца 1 чаша млеко 1 чаша масло за јадење 250г бело рендано сирење 1 ќесичка прашок за печиво

6-850
ЗИМСКА ТОРТА

ЗИМСКА ТОРТА

350 г Екстра бело брашно тип 400 350 г кафеав шеќер 2 лажички мелен ѓумбир 2 лажички цимет 1 лажичка мускатно оревче 1 лажичка мелено каранфилче 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сода бикарбона 1/2 лажичка сол 3 јајца 3 лажици мед 200 г путер 200 мл млеко 1 лажица сок од портокал 1 […]

20240
КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И ОРЕВИ

За тесто 1 пакување Пченичен двопек 4 јајца 1 прашок за печиво 1 шолја шеќер 1 шолја масло за јадење 1 шолја ореви 1 шолја павлака За фил (шербет) 800 g шеќер 2 шолји вода 1 ќесичка ванилин шеќер За глазура: 1 шлаг крем или слатка павлака

440
ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

ВЕГЕТАРИЈАНСКА ПИЦА

500 г Екстра бело брашно тип 400 125 мл млеко 2 лажици шеќер ½ квасец ½ печиво 1 јајце 150 мл јогурт 2 лажици масло за јадење сол по вкус За фил: доматен сос 10-тина парчиња брокула црвена пиперка 10-тина маслинки 300 г кашкавал 250 г шампињони

2270
ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

ЛИМЕТА ТОРТИЧКИ

2 пакувања Kолачиња со чоколадни парчиња 75 мл свежо цеден сок од лимета  100 мл кондензирано млеко  230 гр крем-сирење  55 гр растопен путер  150 гр слатка павлака (плус за декорација).

1230
ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ

За бисквит основата: 3 пакувања дробени Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр путер За фил: 115 мл слатка павлака  100 гр чоколадо

845
ЦЕЗАР САЛАТА

ЦЕЗАР САЛАТА

2 парчиња Пченичен двопек 200 g бело пилешко месо (стек) 30 g пармезан 3 чешниња лук зелена салата 2-4 чери домати сок од 1 лимон павлака мајонез маслиново масло сол бибер

220