ЊОКИ

Состојки

  • околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата)
  • 1 кг варени компири
  • 3 јајца
  • 50 мл маслиново масло
  • сол по вкус

За пропржување:

  • 3 лажици путер

За сос:

  • 500 мл доматен сос
  • 1 чешне лук
  • 50 г рендан пармезан
  • 3 лажици маслиново масло

4-6

90

Подготовка

Замесете тесто од сите овие состојки. Испасирајте ги компирите, додадете ги јајцата, солта и маслиновото масло. По потреба, додавајте го брашното треба да добиете меко тесто. Поделете го тестото на повеќе делови и сечете ги њоките по желба. Можете да ги пресечете како на сликата и со виљушка да ги притиснете за да имаат убав изглед. Извалкајте ги во брашно и ставете ги да се варат во зовриена вода со сол (околу 2,5 л вода) да околу 3-4 минути. Кога ќе испливаат на површината значи дека се готови. Во тава на оган загрејте го путерот и ставете ги њоките да се пропржат од двете страни по 2 минути додека не добијат убава кора на нивната површина. Подготовка на сосот: Во истата тава, каде што се пржеа њоките, загрејте маслиново масло и додадете го лукот да се пропржи само малку за да ги пушти своите ароми (околу 1 минута). Потоа додадете го доматниот сос и на тивок оган оставете да крчка околу 10-тина минути. Пред да биде готово, додадете уште една лажица маслиново масло и рендан пармезан. Промешајте и во него додадете ги њоките за да го апсорбираат сосот. Сервирајте во чинија со свеж или сув босилек.
БУРГЕРИ

БУРГЕРИ

400 г Екстра бело брашно тип 400 2 пакетчиња сув квасец 2 лажици шеќер 2 лажички сол 180 мл млака вода 2 јајца 2 лажици маслиново масло За плескавици: 1 ситно исечкана главица кромид 1 чешне лук, ситно исечкано 2 лажици паста од домати 1 лажица сенф 1 јајце 1 лажица оригано 1 лажица мајчина […]

5-7140
ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

ДЕКОРАТИВНИ КОЛАЧИЊА

СОСТОЈКИ 300 г Kолачиња со чоколадни парчиња 300 мл вода 250 г шеќер 100 г путер 50 г чоколадо За фил: 200 мл слатка павлака 2 лажици капучино од вашиот омилен вкус

8-1030
Чоколадни коцки со ванила-крем

Чоколадни коцки со ванила-крем

За пандишпaн: 190 г Екстра бело брашно tип 400 9 јајца 250 г шеќер 2 лажички прашок за печиво 100 г какао 3 лажици масло за јадење. За фил: 800 мл млеко 3 пудинга од ванила 130 г шеќер 2 пакетчиња шеќер од ванила 180 г путер За глазура: 200 г чоколадо за готвење 5 […]

10-1260
ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

700 г Екстра бело брашно тип 400 350 мл млака вода ¼ од квасец прстофат сол 100 мл масло за јадење За фил 3 страка праз, ситно исечкан 2 лажици масло за јадење 1 јајце 200 г урда или дробено сирење

6-860
ПРОЈА

ПРОЈА

За тесто: 1 чаша Сенаменско брашно 3 јајца 1 чаша млеко ½ чаша кисела вода 2 чаши пченкарно брашно ½ чаша масло за јадење 1 ќесичка прашок за печиво 200г рендано сирење сол по вкус 150г ситно исечкан праз

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

Жито Лукс рецепт – мезе леб со зелен сос

520
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

КРОКЕТИ ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО

500 g Пченкарно брашно малку црн пипер малку сол 50 ml масло

8-1040

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ