МЕДЕНИ СРЦА

Состојки

За тесто

  • 500г Пекарско брашно тип 500;
  • 250г мед;
  • 100г шеќер;
  • 150г маргарин;
  • 1 јајце;
  • 10г какао:
  • 2 мали лажички цимет;
  • 1 ќесичка прашок за печиво;
  • 100г ситно сечкани бадеми.

За филување

  • 2 пудинга од ванила;
  • ½ л млеко.

210

Подготовка

Медот, шеќерот и маргаринот се загреваат на средна температура сè додека целосно не се стопат. Се остава смесата да се излади. Брашното се меша со останатите состојки и со изладената смеса од маргарин, мед и шеќер. Тестото  добро се изедначува и се остава покриено 3 часа. Потоа се развива кора со дебелина од 1,5cm и од неа со калап се вадат срца кои се редат во плех. Се печат на 180°С околу 15 минути. Срцата се лепат едно со друго со претходно подготвен и оладен пудинг од ванила.
СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

СЛАДОК КОЛАЧ СО ТИКВИЧКА

300 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички сода бикарбона ½ лажичка сол 1 лажичка цимет ½ лажичка мелен сув ѓумбир ½ лажичка мускатно оревче малку мелено каранфилче 3 јајца 120 г пире од моркови (сварени и испасирани моркови) 150 г шеќер 120 мл масло за јадење (или растопен путер) 60 мл водa 1 […]

6-860
ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

ВЕЛИГДЕНСКА ПОГАЧА

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 г млако млеко ½ свеж квасец 3 лажици шеќер, прстофат сол 1 лажичка алкохолен оцет За филот: 200 г кравја урда 100 г исецкан свеж спанаќ

6-8155
Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

Сендвич со крем-сирење, месо од мисирка и марула

8 парчиња Бел леб 8 парчиња варено мисиркино месо (нискокалорично) 100г крем сирење маслиново масло 1 домат, исечкан на мали парчиња 1 лажица ситно исечкан магдонос сол и свежо мелен бибер 4 листа марула

410
СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СЕНДВИЧИ СО ПОХОВАН ПИЛЕШКИ СТЕК

СОСТОЈКИ За два сендвичи: 4 парчиња Бел леб 2 парчиња пилешки стек 1 јајце лебни трошки Жито Лукс 8 парчиња кашкавал чедар неколку паричња (кругови) домати листови зелена салата 1 авокадо 1/2 главица кромид 1/2 домат ситно исечкан сок од 1/2 лимон 1 лажичка букова сол сол и мелен црн пипер по вкус

225
ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

ДОМАШНИ ТЕСТЕНИНИ

За тестенини: 100 г Екстра бело брашно тип 400 1 јајце прстофат сол За сос: 40 г рендан пармезан 1/2 лажичка мелен црн бибер маслиново масло

230
ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

ЛИСНАТИ СО МАСКАРПОНЕ И СПАНАЌ

300 г Екстра бело брашно тип 400 150 мл вода 120 г растопен путер 1 лажица сол За смеса со путер: 400 г путер 180 г Екстра бело брашно тип 400 За фил: 150 г маскарпоне 1 јајце 100 г рендан кашкавал сол и мелен црн пипер 50 г свеж млад спанаќ 4 црвени пиперки […]

8-10240
ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

ТОСТ КАНАПЕИ СО ФИЛ ОД ПЕЧУРКИ

1 пакување интегрален пченичен тост леб 300г крем-сирење 2 лажици маслиново масло 1 помал компир 500г свежи печурки неколку чешниња лук 50мл бело вино 1 лажичка сув темјан ¼ лажичка црн бибер ¼ лажичка сол

БЛАГИ МЕКИЦИ

БЛАГИ МЕКИЦИ

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка сув квасец 1 лажичка сол 3-4 лажици шеќер 2 лажици маргарин или 5 лажици масло за јадење 170 мл млака вода

850