Бела магија

Состојки

За пандишпан:

  • 15 лажици Екстра бело брашно тип 400
  • 1 ќесичка прашок за печиво
  • 5 јајца
  • 15 лажици шеќер
  • 15 лажици масло
  • 15 лажици млеко
  • 1 ќесичка ванилин шеќер

За фил:

  • 250 мл слатка павлака
  • 1 ќесичка желатин
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 200 г јагоди

8-10

75

Подготовка

Се матат заедно јајцата, шеќерот и ванилата. Се додава маслото и млекото и сe убаво се мати додека да се добие хомогена смеса. Се додаваaт брашното со прашокот за печиво и повторно се меша. Вака подготвената смеса се става во кружен плех со механизам, обложен со хартија за печење. Се пече во загреана рерна на 200˚C, 30 минути или додека тестото да добие светлокафеава боја. За филот, се мати слатката павлака и се додава екстрактот од ванила. Желатинот се подготвува според упатството на кесичката и се додава во изматената слатка павлака. Пандишпанот се вади од механизмот и се сече на половина по средината. Долниот дел се враќа назад во плехот. Од страните се редат јагодите исечени на половина. Се додава филот и се поклопува со втората кора од пандишпан. Одозгора се премачкува со остатокот од филот. Вака подготвената торта се става во фрижидер за да се стегне. Пред послужување се декорира по желба.
ПИЦА – ВЕНЕЦ

ПИЦА – ВЕНЕЦ

400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце

4-660
ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

ТОРТИЛЈА ФИШЕЦИ

За тортилја лепчиња: 400 г Екстра бело брашно тип 400 160 мл млака вода прстофат сол 50 мл масло за јадење За крем-салата: 500 г пилешки стек, сварен и исечкан на коцки 5-7 лажици кисела павлака 300 г варена пченка 3 лажици рендан пармезан 150 г сечкани маринирани шампињони сол и мелен црн пипер по […]

640
Американски палачинки

Американски палачинки

160 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 јајце 30 г путер 225 мл млеко

6-845
РОЛАТ СО РОГАЧ

РОЛАТ СО РОГАЧ

500 г Екстра бело брашно тип 400 50 г шеќер 1 кесичка сув квасец 2 лажици кора од лимон прстофат сол 250 мл млеко 50 г растопен путер 2 жолчки За фил: 120 г рогач 200 мл млеко 100 г сецкани суви смокви 1 лажица рендана кора од лимон прстофат каранфилче во прав 1/2 лажица […]

6-8140
ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

ЧОКОЛАДНИ БОМБИЦИ

СОСТОЈКИ 1 пакување Kолачиња со какао и чоколадни парчиња 100 г кокос 3 лажички какао 5 лажици мед 5 лажици растопен путер или маргарин прстофат сол 1 лажичка кафеав шеќер сок од свеж портокал околу 10-30 мл шеќер во прав за декорација

3030
ДОМАШНА ПИТА

ДОМАШНА ПИТА

За тесто: 700г Сенаменско брашно 380-400мл вода 10г шеќер 300г брашно за посип 20мл масло за јадење 300мл зејтин за попрскување 10г свеж квасец 15г сол Фил по желба.

890
КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

3-4 парчиња Пченичен двопек 250 g свежи шампињони 1 главица кромид 1 лажица брашно 1 јајце 1,5 l вода 100 ml кисела павлака магдонос маслиново масло сол, сув зачин по желба

430
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050