- неколку парчиња ‘Ржан двопек
- 150 g пршута
- 300 g чери домати
- 1 топка моцарела сирење
- власец (може и магдонос или младо кромитче)
- маслиново масло
- 1 чешне лук, сол
БРУСКЕТИ СО ПРШУТА
Состојки

4
50
Подготовка
Колач од ванила и портокал
За пандишпан: 180 г Екстра бело брашно тип 400 2 лажички прашок за печиво 1 лажичка сол 250 г путер 250 г шеќер 4 јајца екстракт од ванила кора од 1 портокал 240 г кисела павлака За глазура: 2 портокали, 150 г шеќер, 60 г вода.
ПИЦА – ВЕНЕЦ
400 г Екстра бело брашно тип 400 1/3 свеж квасец прстофат сол 2 лажички шеќер 200 мл млако млеко 1 јајце
ЧОКОЛАДНИ ТАРТЛЕТИ
За бисквит основата: 3 пакувања дробени Колачиња со какао и чоколадни парчиња 70 гр путер За фил: 115 мл слатка павлака 100 гр чоколадо
БРЗА ЗАКУСКА
СОСТОЈКИ 1 Грахам леб 100 гр мајонез 200 гр крем-сирење 1 лажичка ситно исечкан копар сол и мелен црн пипер по вкус 4-5 капки сок од свеж лимон 150 гр пршута
Отворен сендвич со пиперка и топен кашкавал
8 парчиња Интегрален леб со микс од зрна 1 зелена, 1 портокалова и 1 црвена блага пиперка, ситно исечкани 100г Гауда кашкавал, исечен на коцки 2 лажици ситно исечкани маслинки ситно сечкан свеж магдонос сол и свежо мелен бибер
Колач со портокал
200 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка прашок за печиво 3 јајца 150 г путер 160 г шеќер 1 портокал (кора и сок)
ЗЕМИЧКИ СО КОМПИР
300 г Екстра бело брашно тип 400 1 лажичка сол 2 1/2 лажички прашок за печиво 1 лажица шеќер 240 г студен путер исечкан на коцки 120 г пире од компири 120 мл јогурт 1 јајце за премачкување 1 лажица млеко за премачкување
РОЗИ СО МАСЛИНКА
600 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл млака вода сол по вкус 15 г свеж квасец 1 лажичка шеќер 70 мл масло за јадење зелени маслинки со пиперка, пресечени на половина сусам

