ТЕГНЕТА ПИТА СО ПРАЗ

Состојки

За фил

  • 3 страка праз, ситно исечкан
  • 2 лажици масло за јадење
  • 1 јајце
  • 200 г урда или дробено сирење

6-8

60

Подготовка

Во тава на оган се загрева маслото и се пржи празот 5 минути. Во изладениот пржен праз се додаваат јајцето и урдата. Во длабок сад се меша брашното, водата, квасецот и солта и се замесува меко тесто. Тестото се дели на 9 еднакви дела. Секој дел се премачкува со масло за јадење и се остава да отстои околу 10 минути. На платнен чаршаф се зема една од корите и се тегне колку што може потенко. Врз истегнатата кора се нанесува филот и со помош на платениот чаршав се витка во ролат. Постапката се повторува и со останатите кори. Вака подготвената пита се реди во подмачкан плех и се попрскува со масло за јадење. Се пече на 180°С околу 25-30 минути. Откако питата ќе се испече се покрива со влажна крпа за корите да останат меки и ровки до наредниот ден.
ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

ПРАЗНИЧНИ СЕНДВИЧ КОЛАЧИ

250 г Екстра бело брашно тип 400 70 г какао 1 1/2 лажичка сода бикарбона 1 лажичка сол 250 мл млеко 1 лажичка екстракт од ванила 120 г путер на собна температура 200 г шеќер 1 јајце За фил: 250 мл слатка павлака 3 лажици шеќер во прав 4 лажици крем-сирење на собна температура 2 […]

1545
Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

Жито Лукс рецепт – Лосос со интегрален леб

320
Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

Жито Лукс рецепт – Сендвич на твојот ден

420
КОЛАЧИ ЕЛКИ

КОЛАЧИ ЕЛКИ

370 г Екстра бело брашно тип 400 250 г путер исечкан на коцки 1 жолчка 1 лажичка екстракт од ванила 140 г шеќер во прав

8-1050
КРОАСАНИ

КРОАСАНИ

500 г Екстра бело брашно тип 400 250 мл вода 2 пакетчиња сув квасец 3 лажички сол 50 г шеќер 100 г + 250 г путер 1 јајце за премачкување

12300
Печен леб со фета сирење и домати

Печен леб со фета сирење и домати

8 парчиња `Rжан леб 3 рендани домати 200г рендано фета сирење оригано маслиново масло сол и свежо мелен бибер

415
БЛАГИ МЕКИЦИ

БЛАГИ МЕКИЦИ

250 г Екстра бело брашно тип 400 1 ќесичка сув квасец 1 лажичка сол 3-4 лажици шеќер 2 лажици маргарин или 5 лажици масло за јадење 170 мл млака вода

850
ЊОКИ

ЊОКИ

околу 400-600 г Екстра бело брашно тип 400 (во зависност од големината на јајцата) 1 кг варени компири 3 јајца 50 мл маслиново масло сол по вкус За пропржување: 3 лажици путер За сос: 500 мл доматен сос 1 чешне лук 50 г рендан пармезан 3 лажици маслиново масло

4-690

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ГОДИШНО СОБРАНИЕ НА АКЦИОНЕРИ