ЦЕЗАР САЛАТА

[:MK]

Состојки

  • 2 парчиња двопек
  • 200 g бело пилешко месо (стек)
  • 30 g пармезан
  • 3 чешниња лук
  • зелена салата
  • 2-4 чери домати
  • сок од 1 лимон
  • павлака
  • мајонез
  • маслиново масло
  • сол
  • бибер

[:en]

Ingredients

  • 2 rusk slices;
  •  200 g of white chicken meat (steak);
  • 30 g parmesan;
  •  3 garlic cloves;
  • lettuce;
  • 2-4 cherry tomatoes;
  • juice of 1 lemon;
  • sour cream;
  • mayonnaise;
  • olive oil;
  • salt;
  • pepper

[:]

Подготовка

[:MK]На тефлонска тава се пржи стекот. Кога ќе се олади, се сече на долги лентички. Двопекот се крши на ситни парченца, се меша со исечканиот лук и се пропржува на маслиново масло. Потоа, се става на салфета за да се впие вишокот маснотија. Остатокот од маслиновото масло се меша со сокот од лимон, се посолува и се става бибер. Со добиениот сос од маслиновото масло се прелива исечканата зелена салата. Одозгора се редат лентичките стек, двопекот, чери доматите и крупно ренданиот пармезан, а преку тоа се прелива сосот од измешаните павлака и мајонез.[:en]Fry the steaks in a non-stick pan. When cool, cut them into long strips. Break the rusks into tiny pieces, mix them with the chopped garlic and fry them in olive oil. Then put them on a paper napkin to soak up excess oil. Mix the rest of the olive oil with lemon juice, add salt and pepper. Pour the resulting olive oil sauce over the chopped lettuce. Place the steak strips, rusk, cherry tomatoes and grated Parmesan on the top, and pour over the sauce of mixed cream and mayonnaise.[:]
ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

ЧИЗКЕЈК СО ДВОПЕК И ЈАГОДИ

Состојки 9 парчиња двопек 40 g путер 135 g шеќер 400 g несолено свежо сирење рендана кора од лимон 1 лажица лимонов сок 1 јајце мармалад од јагоди

КРОФНИ

КРОФНИ

Состојки За тесто: 1кг ЕСКТРА БЕЛО брашно тип 400 400мл млеко 3 јајца 200мл масло за јадење 200г шеќер 20г квасец 1 ванилин шеќер Декорација по желба:-шеќер во прав или растопена чоколада.

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

ПЧЕНКАРНИ МАФИНИ

Состојки: 1 шолја пченкарно брашно 1 шолја бело брашно 1/4 шолја шеќер 1 лажичка прашок за печиво 1 лажичка сол 2 јајца 12 лажици исцедена пченка во зрно 1 1/4 шолја млеко 1/4 шолја масло за јадење

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

КРЕМ ЧОРБА ОД ПЕЧУРКИ СО ДВОПЕК

Состојки 3-4 парчиња двопек 250 g свежи шампињони 1 главица кромид 1 лажица брашно 1 јајце 1,5 l вода 100 ml кисела павлака магдонос маслиново масло сол, сув зачин по желба

КУГЛОФ

КУГЛОФ

Состојки 500г ПЕКАРСКО брашно тип 500 150мл масло за јадење 4 јајца 300г шеќер 150мл млеко 25г какао 1 ќесичка ванилин шеќер 1 ќесичка прашок за печиво рендана кора од лимон

СУШИ СЕНДВИЧИ

СУШИ СЕНДВИЧИ

Состојки 1 пакување пченичен бел тост леб со отстранети корки 300г сварена и испасирана пченка 4 големи, тенки парчиња чадена шунка 1 мал изрендан морков 1 мала краставица излупена и исечена на ленти 200 г лосос исечкан на ситни парчиња 2 – 3 листови зелена салата 1 мало авокадо исечкано на тенки ленти

ЅВЕЗДЕНИ СЕНДВИЧИ

ЅВЕЗДЕНИ СЕНДВИЧИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

КОЛАЧ СО ДВОПЕК И КАЈСИИ

Состојки 15 парчиња двопек 1 конзерва компот од кајсии 125 g путер, 125 g шеќер 3 јајца 100 g брашно, малку сол 2 лажици прашок за печиво 100 g мармалад од кајсии неколку бадеми за декорирање